Αρχηγοί κυβερνήσεων, θρησκευτικοί ηγέτες, ακτιβιστές και καλλιτέχνες ένωσαν την Παρασκευή 4 Ιουνίου τις δυνάμεις τους με τα Ηνωμένα Έθνη σε μια έκκληση για τη διάσωση του πλανήτη, εγκαινιάζοντας τη Δεκαετία του ΟΗΕ για την Αποκατάσταση των Οικοσυστημάτων.
Η πρωτοβουλία ζητά την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την πρόληψη, την αναχαίτιση και την αντιστροφή της υποβάθμισης περιοχών όπως οι βοσκότοποι, τα δάση, οι ωκεανοί και τα βουνά, που είναι απαραίτητες για όλη τη ζωή στη Γη.
Με την ανθρωπότητα να αντιμετωπίζει μια «τριπλή περιβαλλοντική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», όπως είναι η απώλεια της βιοποικιλότητας, η κλιματική διαταραχή και η κλιμακούμενη ρύπανση, τώρα είναι η ώρα να δράσουμε, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα για το διαδικτυακό εικονικό γκαλά.
«Φτάνουμε στο σημείο χωρίς επιστροφή για τον πλανήτη», προειδοποίησε.
«Καταστρέφουμε τα οικοσυστήματα που στηρίζουν τις κοινωνίες μας και με τον τρόπο αυτό κινδυνεύουμε να στερηθούμε την τροφή, το νερό και τους πόρους που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε».
Η Δεκαετία του ΟΗΕ διαρκεί έως το 2030, το οποίο είναι το χρονοδιάγραμμα που οι επιστήμονες έχουν προσδιορίσει ως την τελευταία ευκαιρία της ανθρωπότητας να αποτρέψει την καταστροφική κλιματική αλλαγή.
Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP) και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) είναι συν-επικεφαλής αυτού του παγκόσμιου κινήματος για την επανασχεδίαση, αναδημιουργία και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας ιδιαίτερα καθώς οι χώρες προσπαθούν να βγουν από την πανδημία COVID-19.
Η Inger Andersen, Εκτελεστική Διευθύντρια του UNEP, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα πακέτα κινήτρων τους θα συμβάλουν σε μια ανάκαμψη που θα είναι βιώσιμη και δίκαιη.
«Οι επιχειρήσεις και ο χρηματοπιστωτικός τομέας πρέπει να μεταρρυθμίσουν τις λειτουργίες και τις χρηματοοικονομικές ροές έτσι ώστε να αποκαθιστούν και όχι να καταστρέφουν τον φυσικό κόσμο», πρόσθεσε.
Πρόσφατη έρευνα του οργανισμού του ΟΗΕ και των εταίρων του αποκάλυψε ότι οι επενδύσεις σε λύσεις που βασίζονται στη φύση θα πρέπει να τριπλασιαστούν έως το 2030 για να αντιμετωπιστούν οι κρίσεις του κλίματος, της βιοποικιλότητας και της υποβάθμισης της γης.
Η Andersen υπογράμμισε επίσης έναν κατάλογο υποχρεώσεων για τους ιδιώτες και τους καταναλωτές: «Επανεξετάστε τις επιλογές σας, απαιτήστε προϊόντα χωρίς αποψίλωση των δασών, ψηφίστε υπέρ της βιωσιμότητας στην κάλπη, και υψώστε δυνατά και καθαρά τη φωνή σας».
Καθώς ο κόσμος κινείται προς μια κατεύθυνση ανάκαμψης από την πανδημία, τα υγιή οικοσυστήματα είναι πιο ζωτικής σημασίας από ποτέ, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του FAO, Qu Dongyu.
Με την πίεση που ασκείται στους φυσικούς πόρους του πλανήτη να αυξάνεται, υπονομεύοντας την ευημερία 3,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, δηλαδή περίπου του 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, ο ίδιος τόνισε ότι το “business as usual” δεν αποτελεί επιλογή.
«Πρέπει να το αποτρέψουμε και να αντιστρέψουμε την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών εκτάσεων και των δασών, των ποταμών και των ωκεανών μας», δήλωσε ο Qu.
«Η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και τα χωρίς αποκλεισμούς, ανθεκτικά αγροδιατροφικά συστήματα μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και να διασφαλίσουν τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων», προσέθεσε, απηχώντας την υπόσχεση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG), οι οποίοι, όπως και η Δεκαετία του ΟΗΕ, έχουν καταληκτική ημερομηνία το 2030.
You could read more about NET ZERO ENERGY News Here, about Climate Change Here, about Pure Planet Here