Οι περιβαλλοντικές εκτιμήσεις ενδέχεται να περιλαμβάνουν τον μετριασμό και την προσαρμογή της κλιματικής αλλαγής, καθώς και το περιβάλλον ευρύτερα, για παράδειγμα τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την πρόληψη της ρύπανσης και την κυκλική οικονομία.
Οι κοινωνικές εκτιμήσεις θα μπορούσαν να αναφέρονται σε θέματα ανισότητας, χωρίς αποκλεισμούς, εργασιακών σχέσεων, επενδύσεων σε ανθρώπινο κεφάλαιο και κοινότητες, καθώς και σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η διακυβέρνηση των δημόσιων και ιδιωτικών ιδρυμάτων-συμπεριλαμβανομένων των δομών διαχείρισης, των σχέσεων των εργαζομένων και των αμοιβών των στελεχών-διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στη διασφάλιση της ένταξης κοινωνικών και περιβαλλοντικών θεμάτων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ, η βιώσιμη χρηματοδότηση νοείται ως χρηματοδότηση για την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης μειώνοντας ταυτόχρονα τις πιέσεις στο περιβάλλον και λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές πτυχές και τη διακυβέρνηση.
Η βιώσιμη χρηματοδότηση περιλαμβάνει επίσης τη διαφάνεια όταν πρόκειται για κινδύνους που σχετίζονται με παράγοντες ESG που μπορεί να έχουν αντίκτυπο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τον μετριασμό αυτών των κινδύνων μέσω της κατάλληλης διακυβέρνησης χρηματοπιστωτικών και εταιρικών παραγόντων.
Η βιώσιμη χρηματοδότηση μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων πολιτικής στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας, καθώς και των διεθνών δεσμεύσεων της ΕΕ σχετικά με τους στόχους για το κλίμα και τη βιωσιμότητα. Το κάνει αυτό διοχετεύοντας τις ιδιωτικές επενδύσεις στη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη, ανθεκτική στο κλίμα, αποδοτική σε πόρους και δίκαιη οικονομία, ως συμπλήρωμα του δημόσιου χρήματος. Η βιώσιμη χρηματοδότηση θα συμβάλει στη διασφάλιση ότι οι επενδύσεις υποστηρίζουν μια ανθεκτική οικονομία και μια βιώσιμη ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει σθεναρά τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, πιο αποδοτικών σε πόρους και βιώσιμη και ήταν στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για τη δημιουργία ενός χρηματοπιστωτικού συστήματος που υποστηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Το 2015, συνήφθησαν σημαντικές διεθνείς συμφωνίες με την έγκριση της ατζέντας του ΟΗΕ για το 2030 και τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης και τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Συγκεκριμένα, η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα περιλαμβάνει τη δέσμευση ευθυγράμμισης των χρηματοοικονομικών ροών με μια πορεία προς την ανάπτυξη χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ανθεκτικών στο κλίμα.
Στις 11 Δεκεμβρίου 2019, η Επιτροπή παρουσίασε την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία, μια στρατηγική ανάπτυξης που στοχεύει να καταστήσει την Ευρώπη την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050.
Στο πλαίσιο της πράσινης συμφωνίας, η Επιτροπή παρουσίασε στις 14 Ιανουαρίου 2020 το επενδυτικό σχέδιο ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας, το οποίο θα κινητοποιήσει τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο ευρώ βιώσιμων επενδύσεων κατά την επόμενη δεκαετία. Θα δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον-ή «εντατικό πλαίσιο»-για να διευκολύνει και να τονώσει τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που απαιτούνται για τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη, πράσινη, ανταγωνιστική και χωρίς αποκλεισμούς οικονομία.
Η Επιτροπή παρουσίασε στις 17 Σεπτεμβρίου 2020 το σχέδιο-στόχο για το κλίμα για το 2030, με στόχο μείωσης των εκπομπών 55% έως το 2030 σε σύγκριση με το 1990.
Η ΕΕ πρέπει να επενδύει περίπου 350 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερο κάθε χρόνο κατά τη δεκαετία 2021-30 από την προηγούμενη δεκαετία, προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι για το κλίμα και την ενέργεια το 2030.
Η ΕΕ παρέχει ήδη ώθηση για να βοηθήσει στην προσέλκυση των απαιτούμενων επενδύσεων με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων και άλλες πρωτοβουλίες. Ωστόσο, η κλίμακα της επενδυτικής πρόκλησης ξεπερνά τις δυνατότητες του δημόσιου τομέα και μόνο. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην επίτευξη αυτών των στόχων.
Μπορεί να επαναπροσανατολίσει τις επενδύσεις προς πιο βιώσιμες τεχνολογίες και οι επιχειρήσεις να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο μακροπρόθεσμα, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας οικονομίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ανθεκτικής στο κλίμα και κυκλικής.
Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή αναπτύσσει από το 2018 μια ολοκληρωμένη ατζέντα πολιτικής για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, η οποία περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης για τη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την ανάπτυξη μιας ανανεωμένης στρατηγικής για βιώσιμη χρηματοδότηση στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας και της νέας στρατηγικής χρηματοδότησης μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία.
Η Επιτροπή συντονίζει επίσης τις διεθνείς προσπάθειες μέσω της διεθνούς πλατφόρμας της για τη βιώσιμη χρηματοδότηση.
You could read more about NET ZERO ENERGY News Here, about ESG World Here, about Pure Planet Here