
Στις 16 Νοεμβρίου, στην COP27 στο Sharm el-Sheikh, η ΕΕ και η Αφρικανική Ένωση ανακοίνωσαν μια νέα πρωτοβουλία της «Ομάδας Ευρώπη» για την προσαρμογή και την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή στην Αφρική, στο πλαίσιο της δέσμης επενδυτικών μέτρων ΕΕ-Αφρικής της Global Gateway. Αυτή η πρωτοβουλία της «Ομάδας Ευρώπη» θα συγκεντρώσει υφιστάμενα και νέα προγράμματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ και θα αξιοποιήσει τον αντίκτυπό της μέσω της βελτίωσης του συντονισμού και της ενίσχυσης του πολιτικού διαλόγου για την προσαρμογή μεταξύ της ΕΕ και της ΑΕ. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει 60 εκατ. ευρώ για απώλειες και ζημίες από τη συνολική συνεισφορά της ΕΕ.
Η πρωτοβουλία θα ενισχύσει τη συνεργασία με τους αφρικανούς εταίρους ώστε να καλυφθούν περαιτέρω οι ανάγκες τους όσον αφορά την προσαρμογή και να μετριαστούν οι κίνδυνοι από καταστροφές. Η πρωτοβουλία δρομολογείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από κοινού με τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία και τις Κάτω Χώρες και είναι ανοικτή σε άλλα κράτη μέλη και αναπτυξιακές τράπεζες που μπορούν να ενισχύσουν και να επιταχύνουν περαιτέρω τη συντονισμένη δράση της «Ομάδας Ευρώπη» στον τομέα αυτό.
Τέσσερις πυλώνες δράσης:
Η πρωτοβουλία διαρθρώνεται γύρω από τέσσερις πυλώνες δράσης:
- Ενίσχυση των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, ενίσχυση της διακυβέρνησης και προώθηση της λήψης αποφάσεων με γνώμονα τους κινδύνους — σύμφωνα με την πρωτοβουλία του ΟΗΕ με τίτλο «Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για όλους», την οποία παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Guterres στην COP 27·
- Ανάπτυξη και εφαρμογή εργαλείων και μηχανισμών χρηματοδότησης και ασφάλισης έναντι κλιματικών κινδύνων και κινδύνων καταστροφών (CDRFI) —π.χ. καινοτόμα ασφαλιστικά προϊόντα για κλιματικούς κινδύνους— για την περαιτέρω προστασία ευάλωτων πληθυσμών με σκοπό τη στήριξη π.χ. της παγκόσμιας ασπίδας κατά των κλιματικών κινδύνων. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί να παράσχει στις χώρες που είναι ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή ταχεία πρόσβαση σε ασφάλιση και χρηματοδότηση για την προστασία από καταστροφές μετά από πλημμύρες ή ξηρασίες.
- Αύξηση της ετοιμότητας του δημόσιου τομέα και υποστηρικτικοί μηχανισμοί για την κινητοποίηση διεθνούς χρηματοδότησης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, μεταξύ άλλων και από τον ιδιωτικό τομέα.
- Στήριξη της συλλογής, της συγκέντρωσης και της ανάλυσης δεδομένων για τους κλιματικούς κινδύνους με σκοπό τη βελτίωση των σχετικών διαδικασιών λήψης αποφάσεων·
Ο κ. Φρανς Τίμερμανς, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, δήλωσε:
«Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ και προκαλεί καταστροφικές πλημμύρες, έντονες ξηρασίες και ισχυρούς καύσωνες σε ολόκληρο τον κόσμο. Όλοι είμαστε αντιμέτωποι με αυτή την πρόκληση, όμως τα αφρικανικά έθνη είναι ανάμεσα στα πιο ευάλωτα. Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να βοηθήσει την Αφρική να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή και να βελτιώσει την ανθεκτικότητά της. Η πρωτοβουλία που δρομολογήθηκε σήμερα, ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, θα παράσχει πρόσθετη στήριξη για τη βελτίωση της κατανόησης των κλιματικών κινδύνων, την ενίσχυση της διακυβέρνησης, την αύξηση των χρηματοδοτικών πόρων και τη υποστήριξη της αντιμετώπισης απωλειών και ζημιών.»
Η κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν, επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, δήλωσε:
«Η Αφρική έχει ήδη πληγεί σοβαρά από την κλιματική αλλαγή και οι πλέον ευάλωτοι πληθυσμοί υποφέρουν από τις συνέπειές της. Συγκεντρώνοντας πόρους και εμβαθύνοντας τον πολιτικό μας διάλογο με την Αφρική για το θέμα αυτό —και στο πλαίσιο της Global Gateway— θα ενισχύσουμε τόσο τη στήριξή μας όσο και τον πολιτικό μας διάλογο με την Αφρική, ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας: την κλιματική κρίση.»
H Γαλλίδα υπουργός Ανάπτυξης και Διεθνών Συνεργασιών, κ. Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, δήλωσε:
«Είμαστε όλοι μάρτυρες της αύξησης των ακραίων καιρικών φαινομένων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Οι πρόσφατες πλημμύρες στη Νιγηρία και το Τσαντ, καθώς και οι ιστορικά πρωτοφανείς ξηρασίες στο Κέρας της Αφρικής καταδεικνύουν το πόσο εξαιρετικά ευάλωτη είναι η Αφρική στην κλιματική αλλαγή. Οι τελευταίες εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) επισημαίνουν ότι η κλιματική αλλαγή έχει μειώσει την οικονομική ανάπτυξη στην Αφρική. Ως εκ τούτου, είναι καθήκον μας να στηρίξουμε τις χώρες αυτές ώστε να προσαρμοστούν και να αποτρέψουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, εστιάζοντας εκεί όπου οι ανάγκες είναι πιο επείγουσες. Στο πλαίσιο αυτό, η πρωτοβουλία της «Ομάδας Ευρώπη» για την προσαρμογή και την ανθεκτικότητα στην Αφρική θα μας επιτρέψει να συντονίσουμε, να στοχεύσουμε και να κλιμακώσουμε καλύτερα τις προσπάθειές μας ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες και οι προκλήσεις που βιώνουν οι πλέον ευάλωτοι πληθυσμοί.»
Ο Ολλανδός υπουργός κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής, κ. Rob Jetten, δήλωσε:
«Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι άνισα κατανεμημένες στον πλανήτη, δεδομένου ότι ακραία καιρικά φαινόμενα συχνά συμβαίνουν στις πλέον ευάλωτες χώρες. Γι’ αυτό, είναι κρίσιμο οι ανεπτυγμένες χώρες να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να γίνουν πιο ανθεκτικές στις ακραίες καιρικές συνθήκες. Με την πρωτοβουλία της «Ομάδας Ευρώπη» για την προσαρμογή και την ανθεκτικότητα στην Αφρική, η ΕΕ θα συγκροτήσει τις αναγκαίες δομές —όπως τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης— ώστε να βοηθήσει την Αφρική να προσαρμοστεί στις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.»
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας, κ. Svenja Schulze, δήλωσε:
«Η κλιματική αλλαγή συνιστά δραματική πραγματικότητα σε πολλές χώρες. Οι συνέπειές της πλήττουν περισσότερο τους φτωχότερους. Αυτό ισχύει για πολλές αφρικανικές χώρες, οι οποίες δεν έχουν συμβάλει οι ίδιες σχεδόν καθόλου στην κλιματική αλλαγή. Εμείς οι εκβιομηχανισμένες χώρες έχουμε ευθύνη να βοηθήσουμε την Αφρική να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή. Τεχνολογίες όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι ήδη οικονομικά βιώσιμες σε πολλά μέρη του κόσμου. Όμως, τα μέτρα προσαρμογής δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς δημόσια χρηματοδότηση. Επίσης, η προσαρμογή απαιτεί ισχυρούς θεσμούς, ανθεκτικές δομές και λειτουργικά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης. Επιθυμία μας είναι να παράσχουμε στήριξη για όλα αυτά, με πρακτικούς τρόπους και έχοντας ως βάση την ομαδική εργασία μεταξύ Αφρικανικής και Ευρωπαϊκής Ένωσης.»
Ιστορικό
Οι αφρικανικές χώρες έχουν ήδη υποστεί πρωτοφανή κλιματικά γεγονότα κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα. Έως το 2050, το κόστος των κλιματικών επιπτώσεων για τις αφρικανικές χώρες μπορεί να φτάσει τα 50 δισ. δολάρια ετησίως. Η ΕΕ, τα κράτη μέλη της και τα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα που συγκροτούν την «Ομάδα Ευρώπη» είναι ο μεγαλύτερος παγκοσμίως χορηγός αναπτυξιακής βοήθειας και ο μεγαλύτερος παγκοσμίως χρηματοδότης για το κλίμα, καθώς παρέχει τουλάχιστον το ένα τρίτο της παγκόσμιας δημόσιας χρηματοδότησης για το κλίμα. Η παρούσα πρωτοβουλία της «Ομάδας Ευρώπη» αποτελεί μέρος της ευρύτερης στήριξης που παρέχουν η ΕΕ και τα κράτη μέλη της στην Αφρική για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Η ΕΕ, τα κράτη μέλη της και οι ενωσιακοί φορείς αναπτυξιακής χρηματοδότησης παραμένουν ο κορυφαίος πάροχος δημόσιας χρηματοδότησης για το κλίμα στον κόσμο, με πάνω από 23 δισ. ευρώ να έχουν δεσμευτεί το 2021.
Ένα από τα αποτελέσματα που συμφωνήθηκαν στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ) το 2022 ήταν να ενταθούν οι προσπάθειες για την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή κατά τα επόμενα έτη, ιδίως μέσω της δέσμης επενδυτικών μέτρων ΕΕ-Αφρικής της Global Gateway. Η δέσμη επενδυτικών μέτρων ΕΕ-Αφρικής της Global Gateway αποσκοπεί σε μια ισχυρή, χωρίς αποκλεισμούς, πράσινη και ψηφιακή ανάκαμψη και σε έναν αντίστοιχο μετασχηματισμό για την Αφρική, με επενδύσεις συνολικού ύψους 150 δισ. ευρώ από την ΕΕ, τα κράτη μέλη της, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τον ιδιωτικό τομέα. Η δέσμη ευθυγραμμίζεται πλήρως με το θεματολόγιο για το 2030 και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, καθώς και με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού.
COP27 | Η συνάντηση για το κλίμα ξεκινά | Τι θα δούμε, τι περιμένουμε, από ποιους;
Ευρωβουλευτές προς G20: αυξήστε τους στόχους για το κλίμα πριν από την COP27
Follow us στη σελίδα στο Facebook ΕΔΩ για να βλέπετε όλα τα νέα