H θαλάσσια ρύπανση αναδεικνύεται διεθνώς σε μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις, με σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στα οικοσυστήματα, στην αισθητική του τοπίου αλλά και στην υγεία.
Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης εστιάζει τη δράση του στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, μέσα από μια δέσμη προγραμμάτων που αντιμετωπίζουν συντεταγμένα τη θαλάσσια ρύπανση, υποστηρίζουν την ακαδημαϊκή έρευνα, προωθούν την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και εκπαιδεύουν τους νέους. Το Ίδρυμα λειτουργεί υβριδικά, σχεδιάζοντας δικά του προγράμματα αλλά και ενισχύοντας δράσεις άλλων φορέων στις θεματικές ενδιαφέροντός του.
Μοναδικό στη Μεσόγειο, το βραβευμένο “Typhoon Project” είναι η ναυαρχίδα των προγραμμάτων του Ιδρύματος. Μοχλός είναι ο «Τυφώνας», ένα νορβηγικής κατασκευής πλοίο, μήκους 72 μέτρων, που συμβάλλει στον καθαρισμό των παράκτιων περιοχών. Με πλήρωμα 35 ατόμων και 5 ταχύπλοα σκάφη, πλέει όλο τον χρόνο, απομακρύνοντας απορρίμματα από απρόσιτες ακτές της χώρας. Από το 2019, ο «Τυφώνας» έχει καλύψει 15.183.703 τ.μ. ακτογραμμής, έχει καθαρίσει 3.450 απρόσιτες παραλίες και έχει απομακρύνει 640 τόνους απορριμμάτων, στην πλειονότητά τους πλαστικά διαφόρων ειδών. Το “Typhoon Project” έχει ενταχθεί ως καλή πρακτική στο σχέδιο δράσης “Mission Restore our Ocean & Waters Charter” της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η συμβολή του στην προστασία των ακτών της Ελλάδας έχει αναγνωριστεί ευρέως.
Το έργο του «Τυφώνα» συμπληρώνουν άλλα προγράμματα, όπως το SeaChange Greek Islands, το οποίο παρεμβαίνει αποτελεσματικά στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αναλαμβάνοντας πολυεπίπεδη δράση στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα, με τη συνεργασία των τοπικών κοινοτήτων, όπως και το Fishing For Litter, το οποίο στοχεύει στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης με τη συμμετοχή της αλιευτικής κοινότητας σε 15 ελληνικά λιμάνια.
Εκτός από το καθημερινό έργο καθαρισμού, το Ίδρυμα ενισχύει την ακαδημαϊκή έρευνα στην Ελλάδα. Συνεργάζεται με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών για τη μελέτη της ρύπανσης στον βυθό της θάλασσας• το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη χρήση της τεχνολογίας για τον εντοπισμό της ρύπανσης από αέρος• και τη Σχολή Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης για τη μελέτη των χημικών αλλοιώσεων στα θαλάσσια απορρίμματα.
| Energizing Greece | World Environment Day | Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης