Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να αποτρέψουν καταστροφές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι να τα καταφέρουν και να προετοιμαστούν για αυτές. Διάφοροι τρόποι για να γίνει αυτό έχουν προταθεί από ειδικούς στο Γραφείο του ΟΗΕ για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών και μερικοί έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία.
Οι φυσικές καταστροφές αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Πολλές καταστροφές, όπως πλημμύρες, καταιγίδες, κατολισθήσεις και ξηρασίες δεν είναι πλέον καθαρά φυσικές, αλλά είναι οι πιο δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Υπάρχει επείγουσα ανάγκη δημιουργίας συστημάτων προειδοποίησης για κατολισθήσεις και δασικές πυρκαγιές.
Την τελευταία δεκαετία ένας νέος ακαδημαϊκός κλάδος έχει καθιερωθεί: η επιστήμη της απόδοσης. Οι επιστήμονες εξετάζουν τώρα συγκεκριμένες καταστροφές για να προσδιορίσουν τη σχέση με την κλιματική αλλαγή. Ο κλάδος έχει σημειώσει τόσο γρήγορη πρόοδο που δύο από τους πρωτοπόρους του βρίσκονται στη λίστα του περιοδικού Time με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο το 2021.
«Όλες οι μεγάλες πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης, τα παγκόσμια ταμεία για το κλίμα και οι βασικοί μηχανισμοί χρηματοδότησης έχουν συγχωνευθεί γύρω από την πρωτοβουλία Early Warnings for All. Αυτές οι δεσμεύσεις είναι ουσιαστικές και ανεκτίμητες», υποστηρίζει με θέρμη ο Γενικός Γραμματέας Ηνωμένων Εθνών κ. Γκουτέρες.
Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης έχουν αποδειχθεί ότι είναι μια οικονομικά αποδοτική και αξιόπιστη λύση για την προστασία των ζωών και των μέσων διαβίωσης από φυσικούς κινδύνους όπως πλημμύρες, καύσωνες, καταιγίδες και τσουνάμι. Η Έκθεση Παγκόσμιας Κατάστασης (2022) αποκαλύπτει ότι οι χώρες με ουσιαστική έως ολοκληρωμένη κάλυψη έγκαιρων προειδοποιήσεων έχουν οκτώ φορές χαμηλότερη θνησιμότητα από καταστροφές από τις χώρες με περιορισμένη κάλυψη. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Επιτροπή για την Προσαρμογή, η ειδοποίηση μόλις 24 ωρών για ένα επικίνδυνο συμβάν μπορεί να μειώσει τη ζημιά κατά 30%.
Η Παγκόσμια κινητοποίηση, η αλλαγή στον τρόπο παρακολούθησης και επαγρύπνησης, τα συστήματα προειδοποίησης και προστασίας, καταδεικνύουν την ανάγκη για αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών με λύσεις που απαιτούν σχεδιασμό και ενέργειες με προηγμένα μοντέλα και συστήματα για την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων προστασίας.
Η πρόοδος είναι ενθαρρυντική, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που επλήγησαν από καταστροφές από το 2015 έχει αυξηθεί κατά 80% και ο μισός κόσμος εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε έγκαιρες προειδοποιήσεις, είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα τώρα για να σωθούν ζωές, μέσα διαβίωσης και περιουσιακά στοιχεία.
| Energizing Greece | World Environment Day | Κωνσταντίνος Μουτζούρης, Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΝΠΕ για την Κλιματική Αλλαγή και την Πολιτική Προστασία