Καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει το πρόγραμμα εργασίας της για τους επόμενους 12 μήνες, είναι προφανές ότι το Πρόγραμμα Εργασίας της Επιτροπής (CWP) 2021 επιδιώκει να ανοίξει το δρόμο για την πρόοδο των πολιτικών κατευθυντήριων γραμμών της Προέδρου Ursula von der Leyen, στο οποίο καθορίζονται το 2019 και περιέχει νομοθετικές πρωτοβουλίες και τις έξι πρωταρχικές φιλοδοξίες.
Η εστίαση είναι στην επιτάχυνση της διπλής μετάβασης, πράσινης και ψηφιακής, καθώς η Ευρώπη ανακάμπτει από την παγκόσμια πανδημία.
NextGenerationEU (#NGEU) – το ιστορικό σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ με τον ενισχυμένο προϋπολογισμό του ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ – αντιπροσωπεύει ένα έτοιμο εργαλείο για να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία οικοδόμησης μιας καλύτερης, δικαιότερης, υγιέστερης, πιο πράσινης και πιο ανθεκτικής Ευρώπης.
Είναι πλέον καιρός να περάσουμε από τη στρατηγική στην παράδοση, καθώς η Επιτροπή Von der Leyen έχει την επενδυτική δύναμη για να ταιριάξει με το όραμα και τη φιλοδοξία της.
Το CWP συμβάλλει στην επίτευξη αυτού του στόχου, περιγράφοντας 44 νέους στόχους πολιτικής, 14 προτάσεις για απόσυρση, 41 πρωτοβουλίες για απλοποίηση των κανονιστικών ρυθμίσεων και προσδιορίζει 50 τρέχοντα αρχεία προτεραιότητας.
Ορισμένα από τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν:
Ένα πακέτο «Fit for 55» για την ευθυγράμμιση των πλαισίων πολιτικής με τους φιλόδοξους στόχους μείωσης των εκπομπών του 2030 κατά 55% (εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαπραγμάτευση).
Τα μέτρα θα καλύπτουν τα πάντα, από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση, τα κτίρια και τη χρήση γης έως τη φορολογία ενέργειας, την κατανομή της προσπάθειας και το εμπόριο εκπομπών.
Μια πρόταση για έναν μηχανισμό προσαρμογής συνόρων άνθρακα που θα συμβάλει στην εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού και επίσης συμβατών με τον ΠΟΕ.
Μέτρα για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης ένωσης υγείας, ιδίως μέσω προτάσεων για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων για την υγεία και τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού οργανισμού βιοϊατρικής έρευνας και ανάπτυξης (BARDA).
Για να υλοποιηθεί η ψηφιακή δεκαετία της Ευρώπης, θα δημοσιευθεί ένας χάρτης πορείας με σαφώς καθορισμένους στόχους για το 2030. Θα υπάρξουν νομοθετικές προτάσεις για την τεχνητή νοημοσύνη και έναν Νόμο Δεδομένων για τον καθορισμό των σωστών προϋποθέσεων για κοινή χρήση δεδομένων για επιχειρήσεις και πολίτες.
Μια πρόταση σχετικά με τον ψηφιακό φόρο της ΕΕ που θα συνεισφέρει στους δημοσιονομικούς πόρους της ΕΕ έως το 2ο τρίμηνο του 2021, η οποία θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε επίπεδο ΟΟΣΑ.
Μια ενημέρωση της βιομηχανικής στρατηγικής της Ευρώπης για να αντικατοπτρίζει τις επιπτώσεις της παγκόσμιας πανδημίας.
Συνέχιση της τρέχουσας αναθεώρησης των κανόνων ανταγωνισμού για να βεβαιωθούμε ότι είναι κατάλληλοι για την επιτάχυνση των πράσινων και ψηφιακών μεταβάσεων.
Νομοθετικές προτάσεις για τη βιώσιμη εταιρική διακυβέρνηση για την προώθηση της μακροπρόθεσμης βιώσιμης και υπεύθυνης εταιρικής συμπεριφοράς, καθώς και για τη θέσπιση ενός προτύπου πράσινων ομολόγων της ΕΕ.
(Written by Alexander Braley with input from Angela Tessarolo & Sophie Marandon)
FIPRA insight
FIPRA is expertly positioned to advise clients across sectors on the many implications of the Commission Work Programme 2021. Contact our team who can assist in understanding what these legislative and policy announcements mean for your business.