Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν τους ανθρώπους και τις περιουσίες τους στη Θεσσαλία, στον Έβρο, στη Βόρεια Εύβοια, στην Αττική ή τη Ρόδο το 2021 και το 2023, φέρνουν στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας στο ΥΠΕΝ το αυταπόδεικτο δεδομένο. Ότι, δηλαδή, αν πριν 10 ή 15 χρόνια η κλιματική κρίση ήταν μια ακαδημαϊκή συζήτηση που προκαλούσε καχυποψία ή και άγνοια στον μέσο πολίτη, σήμερα είναι εδώ και όλοι ανεξαιρέτως βιώνουμε τις συνέπειές της.
Η συχνότητα, η ένταση και η έκταση των φαινομένων της αναπροσάρμοσε τον σχεδιασμό μας και απαιτεί ταχύτητα, περισσότερους πόρους και επαγρύπνηση για την εξασφάλιση ανθεκτικότητας των οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος εν γένει.
Στη Γενική Γραμματεία Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την υπογραφή αυτές τις ημέρες των σχετικών συμβάσεων με το ΤΑΙΠΕΔ κάνουμε ένα ακόμα βήμα για την αποκατάσταση κρίσιμων δασικών συστημάτων έκτασης 57.000 στρεμμάτων σε περιοχές ευθύνης 8 Δασαρχείων των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας με μεγάλες αναδασώσεις, ενώ σύντομα ακολουθεί η Βόρεια Εύβοια. Στο νέο- ελπίζουμε πιο ανθεκτικό- Δάσος της Δαδιάς στον Έβρο διατίθενται ήδη πόροι πάνω από 55 εκ. ευρώ για αντιπλημμυρικά ή αντιδιαβρωτικά έργα και την εκτέλεση των αναγκαίων μελετών.
Συνολικά με το πρόγραμμα Antinero στις 3 φάσεις του, που χρηματοδοτείται από πόρους του RRF διαθέτουμε ποσό έως και μισού δισ. ευρώ για το διάστημα 2022-2025, θέτοντας σε προτεραιότητα την πρόληψη και τον καθαρισμό των δασών μας. Με την πρόσφατη δασική μεταρρύθμιση θέσαμε σε εφαρμογή νέο σύστημα προστασίας, με επίκαιρες και πλήρεις διαχειριστικές μελέτες παντού και οργάνωση απόληψης βιομάζας με συνεργασία των ΔΑΣΕ και του ιδιωτικού τομέα, στο πλαίσιο των Υβριδικά Συνεργατικά Σχήματα, τα ΥΣΣΧΗ, με καθιέρωση επιδοτήσεων, κοινωνικό μέρισμα στους πληθυσμούς που ζουν κοντά σε δάση. Ταυτόχρονα, το 2024 θα είναι η πρώτη μετά από 22 χρονιές που το προσωπικό της Δασικής Υπηρεσίας θα αυξηθεί με νέες προσλήψεις δασολόγων και
δασοπόνων.
Δυστυχώς, φωτιές υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Ουδείς μπορεί να τις καταργήσει
δια παντός και αν το πει μάλλον δεν θα λέει τη αλήθεια. Η πρόκληση της αντιμετώπισης
της κλιματικής κρίσης, όμως, επιβάλλει αποκαταστάσεις και προετοιμασία, ώστε τα δάση
μας να γίνουν περισσότερο ανθεκτικά.
| Energizing Greece | World Environment Day | Στάθης Σταθόπουλος, Γενικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας