Σε μια συνέντευξη για να σηματοδοτήσει τα 18α γενέθλιά της, η γνωστή σουηδέζα ακτιβίστρια τοποθετήθηκε χαλαρά, όταν ρωτήθηκε για διασημότητες που “φωνάζουν” την περιβαλλοντική τους συνείδηση, αλλά την ίδια στιγμή συμβάλλουν στις εκπομπές άνθρακα με τη χρήση επιβατικών αεροσκαφών.
Είπε, ωστόσο, ότι τέτοιες τοποθετήσεις με μη ανάλογες συμπεριφορές, οι οποίες θα προστάτευαν τον πλανήτη από εκπομπές άνθρακα, θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για υποκρισία. Συγκεκριμένα η Greta η οποία συνήθως ταξιδεύει στο εξωτερικό με πλοίο απάντησε στο περιοδικό The Sunday Times., «Δεν με νοιάζει».
«Δεν λέω σε κανέναν άλλο τι να κάνει, αλλά υπάρχει κίνδυνος όταν φωνάζεις για αυτά τα θέματα και δεν ασκείς δράση, να κριθείς για αυτό και αυτό που λες να μην ληφθεί υπόψη σοβαρά.”
Η 18χρονη σήμερα Greta που μεγάλωσε στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. έγινε γνωστή για την δυναμική αντίδραση της σε τόσο νεαρή ηλικία σε θέματα κλιματικής αλλαγής. Η μητέρα της Greta, η Malena Ernman, είναι τραγουδίστρια της όπερας και πρώην συμμετέχουσα στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.
Ο πατέρας της Svante Thunberg, είναι ηθοποιός και είναι απόγονος του Svante Arrhenius, ενός επιστήμονα που βρήκε ένα μοντέλο του φαινομένου του θερμοκηπίου. Του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1903.
Η μεγαλύτερη των δύο κοριτσιών της οικογένειας, λέει ότι έμαθε για την κλιματική αλλαγή όταν ήταν οκτώ, αλλά ότι οι γονείς της δεν ήταν ακτιβιστές του κλίματος.
Η Greta έχει σύνδρομο Asperger, αναπτυξιακή διαταραχή και το περιέγραψε ως δώρο και είπε ότι το να είσαι διαφορετικό είναι «υπερδύναμη».
Τον Μάιο του 2018, σε ηλικία 15 ετών, η Greta κέρδισε έναν διαγωνισμό δοκιμών για την αλλαγή του κλίματος σε μια τοπική εφημερίδα.
Τρεις μήνες αργότερα, τον Αύγουστο, άρχισε να διαμαρτύρεται μπροστά από το κτίριο του σουηδικού κοινοβουλίου, δεσμεύθηκε να συνεχίσει μέχρι η σουηδική κυβέρνηση να επιτύχει τον στόχο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που συμφώνησαν οι παγκόσμιοι ηγέτες στο Παρίσι, το 2015.
Κρατούσε μια πινακίδα που έγραφε “Σχολική απεργία για το κλίμα” και άρχισε να λείπει τακτικά μαθήματα για απεργία τις Παρασκευές, προτρέποντας μαθητές σε όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν μαζί της.
Οι διαμαρτυρίες της έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και καθώς η υποστήριξη για τον σκοπό της αυξήθηκε, άλλες απεργίες ξεκίνησαν σε όλο τον κόσμο και εξαπλώθηκαν με το hashtag #FridaysForFuture
Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, περισσότεροι από 20.000 μαθητές σε όλο τον κόσμο είχαν ενταχθεί σε χώρες όπως η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Συμμετείχε σε απεργίες σε όλη την Ευρώπη, επιλέγοντας να ταξιδέψει με τρένο για να περιορίσει τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον.
Η έφηβη έλειψε ολόκληρο το 2019 από το σχολείο για να συνεχίσει την εκστρατεία, να παρακολουθήσει βασικά συνέδρια για το κλίμα και να συμμετάσχει σε φοιτητικές διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο.
Τον Σεπτέμβριο του 2019, ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για να μιλήσει σε διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα. Η Γκρέτα αρνείται να πετάξει λόγω των περιβαλλοντικών της επιπτώσεων, οπότε έφτασε εκεί με ένα αγωνιστικό γιοτ, σε ένα ταξίδι που διήρκεσε δύο εβδομάδες.
Όταν έφτασε, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συμμετείχαν σε μια απεργία για την κλιματική αλλαγή, υπογραμμίζοντας το μέγεθος της επιρροής της. Απευθυνόμενηστο συνέδριο, κατηγόρησε τους πολιτικούς που βασίζονται στους νέους για απαντήσεις στην κλιματική αλλαγή.
Είπε: “Πώς τολμάτε; Μουέχετε κλέψει τα όνειρα μας και την παιδική μου ζωή. Δεν θα έπρεπε να είμαι εδώ. Θα έπρεπε να επιστρέψω στο σχολείο στην άλλη πλευρά του ωκεανού, αλλά όλοι έρχεστε σε εμάς νέους για ελπίδα. Πώς τολμάτε;”
Ονομάστηκε Πρόσωπο της Χρονιάς του περιοδικού Time.
Η Greta λέει ότι οι μεγάλες κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο δεν κινούνται αρκετά γρήγορα για να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και έχει επιτεθεί στους παγκόσμιους ηγέτες για την αποτυχία τους απέναντι στους νέους.
Αρχικά, οι διαμαρτυρίες της επικεντρώθηκαν στους κλιματικούς στόχους της σουηδικής κυβέρνησης και παρότρυνε τους μαθητές σε όλο τον κόσμο να έχουν παρόμοιες απαιτήσεις στις χώρες τους.
Όμως, καθώς η φήμη της έχει αυξηθεί, ζήτησε από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να κάνουν περισσότερα για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών. Έχει μιλήσει σε διεθνείς συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένης τουου συνεδρίου του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος το 2019 στη Νέα Υόρκη και του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Στο φόρουμ, κάλεσε τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις να σταματήσουν να επενδύουν και να επιδοτούν ορυκτά καύσιμα, όπως το πετρέλαιο, ο άνθρακας και το φυσικό αέριο.
“Αντ ‘αυτού, πρέπει να επενδύσουν τα χρήματά τους σε υπάρχουσες βιώσιμες τεχνολογίες, έρευνα και αποκατάσταση της φύσης”, είπε.
Όμως το μήνυμά της δεν έγινε δεκτό από όλους. Μετά την εμφάνισή της στα Ηνωμένα Έθνη τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να την κοροϊδεύει λέγοντας ότι “πρέπει να εργαστεί για το πρόβλημα της διαχείρισης θυμού που έχει”. Στη συνέχεια, η Γκρέτα άλλαξε τη βιογραφία της στο Twitter για να συμπεριλάβει τα λόγια του Τραμπ. Το έκανε ξανά αργότερα, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την χαρακτήρισε «ευγενική teenager αλλά με κακή ενημέρωση» Τον Ιανουάριο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, είπε στην έφηβη να φύγει και να πάει να σπουδάσει οικονομικά πριν δώσει διαλέξεις σε επενδυτές.
Ερωτηθείσα στα 18 της χρόνια, για όσους αγωνίζονται και λένε ότι είναι ανεύθυνο να έχεις παιδιά σε μια εποχή που ο πλανήτης βρίσκεται υπό πίεση, η Thunberg είπε ότι δεν θεωρεί εγωιστικό να έχει παιδιά, προσθέτοντας ότι «δεν είναι οι άνθρωποι που είναι το πρόβλημα, είναι η συμπεριφορά μας».
Είπε ότι το ιδανικό δώρο γενεθλίων της θα ήταν για τους ανθρώπους να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τον πλανήτη – αν και ένα φυσικό δώρο νέων προβολέων για το ποδήλατό της θα ήταν επίσης ευπρόσδεκτο.
Αλλά σε αντίθεση με πολλούς εφήβους, η επιθυμία για νέα ρούχα δεν περιλαμβάνεται στη λίστα της, λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παραγωγής και της ζήτησης ενδυμάτων.
«Δεν χρειάζομαι νέα ρούχα», λέει. «Γνωρίζω άτομα που έχουν ρούχα, οπότε θα τους ρωτούσα αν μπορούσα να τα δανειστώ ή αν έχουν κάτι που δεν χρειάζονται πια. Το χειρότερο σενάριο, υποθέτω ότι θα είναι να αγοράσω μεταχειρισμένα. “
Η Τύνμπεργκ παραδέχτηκε επίσης ενοχή για τις πιέσεις που ασκήθηκαν στην οικογένειά της – συμπεριλαμβανομένων των απειλών θανάτου – τα τρία χρόνια που εκτέθηκε δημόσια.
Όπως δήλωσε, δεν την νοιάζει τι έλεγαν οι χρήστες για αυτήν στο Διαδίκτυο, αλλά «όταν επηρεάζει τους ανθρώπους γύρω σου, γίνεται κάτι άλλο».
Πιθανόν σε αυτό να οφείλεται και η πιο “ήσυχη” τοποθέτηση της στο τι κάνουν οι άλλοι, περνώντας το κατώφλι των δεκαοκτώ ετών.
Πηγή: Independent.co.uk, bbc.com