Η δημιουργία αξίας είναι καθοριστικό χαρακτηριστικό της καινοτομίας
Η λέξη «καινοτομία» προέρχεται από το λατινικό ρήμα innovare, που σημαίνει ανανέωση. Καινοτομία σημαίνει βελτίωση ή αντικατάσταση μιας διαδικασίας, ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. Η καινοτομία είναι μια διαδικασία με την οποία ένας τομέας, ένα προϊόν ή μια υπηρεσία ανανεώνεται και ενημερώνεται με την εφαρμογή νέων διαδικασιών, την εισαγωγή νέων τεχνικών ή τη δημιουργία επιτυχημένων ιδεών για τη δημιουργία νέας αξίας. Η αξία αυτή έχει έναν ανυπολόγιστο πολλαπλασιαστή όταν μιλάμε για την καινοτομία σαν ταυτότητα, σαν παρουσία στην κουλτούρα μίας χώρας. Για να έχει ουσία, μέλλον και προοπτική η ενσωμάτωση της καινοτομίας στην κουλτούρα μίας χώρας, απαιτείται ¨παιδεία”, σχεδιασμός και υλοποίηση μακρόχρονων δράσεων, οι οποίες βασίζονται σε δομές, υποδομές, επιστημονικό υπόβαθρο και τεχνογνωσία. Ως εκ τούτου τα θεμέλια της καινοτομίας για να μην καταλήξει σε μια θεωρητική προσέγγιση, θα πρέπει να μπουν μέσα από την σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στο πλαίσιο μίας στρατηγικής η οποία θα λάβει υπόψη την επίτευξη ανταγωνιστικότητας στην επιχειρηματικότητα.
Οι οργανισμοί έχουν πολλές επιλογές για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους: μπορούν να αγωνιστούν για την καθοδήγηση των τιμών ή να αναπτύξουν μια στρατηγική διαφοροποίησης. Και στις δύο περιπτώσεις, η καινοτομία είναι απαραίτητη.
“ΧΡΩΠΕΙ”
Πολύ μεγάλο είναι εντός αλλά και εκτός Ελλάδας το ενδιαφέρον για την δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Αθήνα και γι’ αυτό το πρώτο τεύχος δημοπράτησης διαγωνισμού μεταφράστηκε στην αγγλική γλώσσα.
Με τον διαγωνισμό εκκινεί η διαδικασία για την ανάπλαση της παλιάς βιομηχανικής μονάδας της «ΧΡΩΠΕΙ», μέσω Σύμπραξης Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε πολυδύναμο χώρο, στον οποίο θα συνυπάρχουν ερευνητικά κέντρα και νεοφυείς επιχειρήσεις και θα επιτυγχάνεται η απρόσκοπτη όσμωση επιστήμης και καινοτόμου επιχειρηματικότητας.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει ήδη εκπονήσει τη μελέτη ΣΔΙΤ και το business plan βάσει του οποίου το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πρόκειται να δημιουργηθούν 2.000 θέσεις εργασίας.
Η δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας υπηρετεί τον στρατηγικό στόχο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και τη μετάβαση σε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο. Συμβάλει στην ανάδειξη της χώρας σε προορισμό για την καινοτομία στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ενισχύει την απασχόληση σε κλάδους υψηλής ειδίκευσης, βοηθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην αναστροφή του brain drain, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας σε τομείς που μπορούν να παράγουν υψηλή προστιθέμενη αξία.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:
«Το ενδιαφέρον για την δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Αθήνα είναι τεράστιο, και εντός και εκτός της χώρας. Η έκδοση του πρώτου τεύχους δημοπράτησης του διαγωνισμού για την Πολιτεία Καινοτομίας και στην αγγλική γλώσσα γίνεται ακριβώς για να καλύψουμε και αυτό το ενδιαφέρον και να εξασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στον διαγωνισμό. Πάμε πολύ καλά».
Ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βουλευτής Κορινθίας, κ. Χρίστος Δήμας τόνισε χαρακτηριστικά:
«Ο διαγωνισμός είναι εν εξελίξει και φαίνεται πως υπάρχει ενδιαφέρον και εκτός Ελλάδος για την δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας για αυτό προχωρήσαμε στην μετάφραση του στα αγγλικά».