Mario Draghi. Ικανός, αδιαμφισβήτητα ηγετική φυσιογνωμία. Καθηγητής Πανεπιστημίου, μετά την αποφοίτηση του από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης και το διδακτορικό του στα Οικονομικά στο ΜΙΤ, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Goldmann Sachs, Γενικός Διευθυντής του Ιταλικού Υπουργείου Οικονομικών, Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας και αργότερα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής, Μέλος των αντιπροσώπων των G8, και Πρόεδρος του OECD Working Party, Πρόεδρος της Ιταλικής Επιτροπής Ιδιωτικοποιήσεων το 1993, Εκτελεστικός διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας και τώρα Πρωθυπουργός της Ιταλίας.
Σπούδασε Οικονομικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και ανέλαβε την πρώτη ηγετική του θέση ως Ανώτατο Στέλεχος στο Γενικό Λογιστήριο της Ιταλίας την δεκαετία του 1990, με στόχο να οδηγήσει την Ιταλία στο ευρώ. Επέβαλε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, Ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων, προχώρησε σε αναδιάρθρωση των κρατικών δαπανών ώστε η Ιταλία να αποκτήσει τα δημοσιονομικά κριτήρια για την ένταξη της στην ευρωζώνη.
Δεινός Διπλωμάτης μεταφορικά, καθησύχασε τις αγορές και οδήγησε την ευρωζώνη σε πιο ήρεμα νερά, μέσα από τις τρικυμίες της δημοσιονομικής κρίσης και της κρίσης χρέους που ακολούθησε. Οι τρικυμίες έπληξαν και τον ίδιο, αφού δέχτηκε σφοδρή κριτική για τις αγορές κρατικών ομολόγων, σήμερα όμως όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτό ήταν το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για να διατηρηθεί η ρευστότητα σε χώρες με σοβαρά προβλήματα, όπως η χώρα του. Συνεργάστηκε με δώδεκα διαφορετικές κυβερνήσεις από όλους τους πολιτικούς χώρους.
Το 2011 ανέλαβε τα ηνία της ΕΚΤ, αφού ο γερμανός υποψήφιος Άξελ Βέμπερ αποφάσισε να μην διεκδικήσει τη θέση. Γερμανικοί κύκλοι δεν τον ήθελαν, όμως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τον στήριξε.
Το 2012, στη μεγάλη κρίση του ευρώ, ο Ιταλός τραπεζίτης δήλωσε με την ιστορική φράση «Whatever it takes», ότι θα κάνει τα πάντα για να σωθεί το ευρώ.
Το βέβαιο είναι ότι ο Mario Draghi πιστεύει στην ενοποίηση της Ευρώπης. Όταν το 2019 αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα δήλωσε ότι «το ευρώ δεν έχει επιστροφή» και ότι κάποτε η Ευρώπη θα αποκτήσει τη δική της, ενιαία κυβέρνηση.
Όταν ήταν Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο Mario Draghi καθοδηγούσε και οδηγούσε τους πρωθυπουργούς της ευρωζώνης να ακολουθήσουν πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική. Ως πρωθυπουργός της Ιταλίας σήμερα θα πρέπει να εφαρμόσει και ο ίδιος τα μέτρα που πρότεινε τότε στους άλλους.
Στα 73 του χρόνια και με μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης από το ιταλικό Κοινοβούλιο αναλαμβάνει στις 13 Φεβρουαρίου 2021, Πρωθυπουργός της Ιταλίας και συμμετέχει σε μια κυβέρνηση αριστερών και δεξιών λαϊκιστών, σοσιαλδημοκρατών και χριστιανοδημοκρατών, αναλαμβάνοντας ένα βαρύ φορτίο, να κυβερνήσει τη χώρα του στη δυσκολότερη στιγμή της.
Το έργο του δεν είναι απλώς δύσκολο, είναι πολλαπλά και αδιέξοδα δύσκολο. Οι ικανότητες του όμως την ίδια στιγμή, μεγάλες. Είναι συμπαθής, δημοφιλής, εντός και εκτός Ιταλίας.
Μια σιωπηλά έντονη προσωπικότητα, με βαθιές οικονομικές και τραπεζικές γνώσεις, με ηγετικά χαρίσματα, με το θάρρος της γνώμης του, φιλελεύθερων σοσιαλιστικών πεποιθήσεων, που απορρίπτει τις ακραίες αντιλήψεις, που κινείται αργά, σιωπηλά, μεθοδικά, πίσω από την “σκηνή”, όμως με σιδερένια πειθαρχία και καταλυτικά. Ναι, ίσως αυτή είναι η πιο χαρακτηριστική περιγραφή για τον Mario Draghi. Ο εγκρατής καταλύτης! Αντιφατική περιγραφή, όμως αληθινή.
Το 2020, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας απένειμε το παράσημο του Σταυρού της Αξίας στον Mario Draghi, μια ισχυρή προσωπικότητα που από μικρή ηλικία, από όταν έχασε τους γονείς του και ανέλαβε την φροντίδα των αδελφών του, δίνει μάχες και τις κερδίζει.
Τα πρώτα δείγματα, πάντα στο πλαίσιο της ηγετικής του φυσιογνωμίας, είναι θετικά.
- Καθησυχάζει τα κόμματα
- Ζητάει συναίνεση για το καλό της χώρας
- Ο λόγος του με σεβασμό προς τον λαό, στον οποίο υπόσχεται συχνή και ακριβή ενημέρωση
- Επιμένει στις απόψεις του για το ευρώ, τονίζοντας ότι: «όποιος στηρίζει την κυβέρνηση αυτή σημαίνει ότι συμμερίζεται την ιδέα ότι το Ευρώ αποτελεί ένα οριστικό βήμα. Χωρίς Ευρώπη η Ιταλία είναι πιο αδύναμη, μέσα στην μοναξιά, δεν νοείται κυριαρχία»
- Σχεδιάζει στενότερη συνεργασία με μεσογειακές χώρες και ειδικά με την Ελλάδα
- Ζητάει από τις Βρυξέλλες πιο δίκαιη κατανομή βαρών στο μεταναστευτικό
- Δηλώνει ότι η ευρύτερη και η ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχές άμεσου ενδιαφέροντός
- Δηλώνει ότι η Ρώμη θα ευνοήσει την επαναπροσέγγιση και έναν αποδοτικότερο διάλογο της ‘Ενωσης με την Άγκυρα
- Δηλώνει αποφασιστικά ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι και κατάλληλοι χώροι, τόσο δημόσιοι, όσο και ιδιωτικοί για εμβολιασμό
- Υπόσχεται εμβόλια για όλους
- Σχεδιάζει τα 208 δισεκατομμύρια κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που η Ευρωπαϊκή Ένωση προορίζει για την Ιταλία, να απορροφηθούν στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας, του πολιτισμού, της οικολογικής μετάβασης, της υγείας και της ενίσχυσης της κοινωνικής δικαιοσύνης
- Δηλώνει ότι η ενότητα δεν αποτελεί επιλογή, αλλά χρέος και ότι η κυβέρνησή δεν θα βασίζεται σε πολιτικές αλχημείες αλλά σε ένα ειλικρινές πνεύμα προσφοράς και αυτοθυσίας
Όλα δείχνουν ότι ο Mario Draghi είναι ηγέτης, ένας ισχυρός παίκτης,τα μέχρι τώρα πεπραγμένα, αλλά και οι πρώτες τοποθετήσεις του ως Πρωθυπουργός της χώρας του, ρόλο που κέρδισε μετά από 40 χρόνια πορείας σε θέσεις κλειδιά, αποδεικνύοντας τη θέση του στη λίστα που εξέδωσε το περιοδικό Time για τα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως» για το έτος 2012.