Το να γίνει η πρώτη ουδέτερη για το κλίμα ήπειρος στον κόσμο έως το 2050 είναι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, το πολύ φιλόδοξο πακέτο μέτρων που θα επιτρέψει στους ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τη βιώσιμη πράσινη μετάβαση.
Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει πολλά πιθανά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, της διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού και της μειωμένης εξάρτησης από τις αγορές ορυκτών καυσίμων (ιδίως πετρελαίου και φυσικού αερίου). Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί επίσης να τονώσει την απασχόληση στην ΕΕ, μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας σε νέες «πράσινες» τεχνολογίες.
Αυτό το άρθρο παρέχει πρόσφατα στατιστικά στοιχεία σχετικά με το μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές συνολικά και σε τρεις τομείς κατανάλωσης (ηλεκτρική ενέργεια, θέρμανση και ψύξη και μεταφορές) στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας περιλαμβάνουν αιολική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια (θερμική, φωτοβολταϊκή και συμπυκνωμένη), υδροηλεκτρική ενέργεια, παλιρροιακή ενέργεια, γεωθερμική ενέργεια, θερμότητα περιβάλλοντος που συλλαμβάνεται από αντλίες θερμότητας, βιοκαύσιμα και το ανανεώσιμο μέρος των αποβλήτων.
Ο άνεμος και το νερό παρέχουν την πιο ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια. Η ηλιακή είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας.
Οι λογιστικοί κανόνες στην οδηγία 2009/28 / ΕΚ ορίζουν ότι η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από υδροηλεκτρική ενέργεια και αιολική ενέργεια πρέπει να ομαλοποιηθεί για να ληφθούν υπόψη οι ετήσιες καιρικές μεταβολές (η υδρολογική κατάσταση έχει κανονικοποιηθεί τα τελευταία 15 χρόνια και ο άνεμος τα τελευταία 5 χρόνια).
Αυτό το άρθρο παρουσιάζει τα αποτελέσματα που εφαρμόζουν αυτούς τους λογιστικούς κανόνες.
Η αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά την περίοδο 2009 έως 2019 αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την επέκταση τριών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ, κυρίως την αιολική ενέργεια, αλλά και την ηλιακή ενέργεια και τα στερεά βιοκαύσιμα (συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων αποβλήτων).
Το 2019, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούσαν το 34% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ-27, ελαφρώς αυξημένη από 32% το 2018.
Η αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσώπευαν τα δύο τρίτα της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές (35% η καθεμία) .
Το υπόλοιπο ένα τρίτο της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από ηλιακή ενέργεια (13%), στερεά βιοκαύσιμα (8%) και άλλες ανανεώσιμες πηγές (9%). Η ηλιακή ενέργεια είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή: το 2008, αντιπροσώπευε το 1%.
Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας από την ηλιακή ενέργεια ήταν δραματική, από 7,4 TWh το 2008 σε 125,7 TWh το 2019.