Το 1963, ο Γάλλος ήρωας του πολέμου και αργότερα Πρόεδρος Charles de Gaulle είπε στον Γερμανό Καγκελάριο Konrad Adenauer ότι:
«Η Ευρώπη είναι η Γαλλία και η Γερμανία, οι υπόλοιποι είναι διακοσμητικοί ».
Περισσότερο από μισό αιώνα αργότερα, το σχόλιο του στρατηγού de Gaulle φαίνεται να ισχύει στη πράξη.
Το 2020, η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel και ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron βρήκαν την ιδέα ενός τεράστιου πακέτου αποκατάστασης κοροναϊού, γνωστό ως ταμείου ανάκαμψης.
Το ταμείο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ (668 δισεκατομμύρια £) θα χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση δανείων και επιχορηγήσεων προς τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον ιό.
Τα υπόλοιπα χρήματα αντιπροσωπεύουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τα επόμενα επτά χρόνια και έχουν χαρακτηριστεί ως το πρώτο βήμα προς μια «δημοσιονομική ένωση».
Emmanuel Macron και Angela Merkel έπαιξαν επίσης «ενεργό ρόλο» στην καθοδήγηση του επενδυτικού συμφώνου ΕΕ-Κίνας νωρίτερα αυτό το έτος, παρά τις βαθιές ανησυχίες σχετικά με τη χρήση του οικονομικού του επιπέδου από το Πεκίνο για να ενταχθεί στις δυτικές χώρες.
Αυτά είναι δυο παραδείγματα, τα οποία καταδεικνύουν στην “σύμπραξη” και την ανάληψη πρωτοβουλιών από τις 2 χώρες, με στόχο να οδηγούν αυτές και μόνον αυτές τις εξελίξεις.
Όμως, αυτή η ισορροπία δυνάμων θα μπορούσε σύντομα να διαταραχθεί.
Ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, ορκίστηκε ως ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας στις αρχές του μήνα.
Μεταξύ των πρώτων μεγάλων καθηκόντων του θα είναι η επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμού και η διάσωση της οικονομίας από τη χειρότερη ύφεση από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα μπορούσε επίσης να διαμορφώσει το μέλλον της ευρωπαϊκής πολιτικής και να αποκαταστήσει τις διατλαντικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Ανώτερος συγγραφέας του ομίλου Barron, Pierre Briançon, έγραψε στο Twitter:
“Ο Mario Draghi ως Ιταλός πρωθυπουργός όχι μόνο αλλάζει την Ιταλία, αλλά θα μπορούσε επίσης να διαταράξει την άνετη ισορροπία εξουσίας της ΕΕ, που βασίζεται για πολύ καιρό στο γαλλο-γερμανικό δίδυμο.
“Ένα τρίτο βαρέων βαρών γύρω από το τραπέζι των ηγετών.
“Η Emmanuel Macron και η Angela Merkel (και ο διάδοχός της) θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μια φωνή με επιρροή, της οποίας η αρμοδιότητα σε οικονομικά και νομισματικά θέματα επισκιάζει τη δική τους και της οποίας η διεθνής αύρα και το κύρος ισούται τουλάχιστον με τη δική τους.
“Πρέπει να πριμένουμε μια ενδιαφέρουσα δυναμική εντός της ΕΕ.”
Η ειδική ανταποκρίτρια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις στην Huffington Post Angela Mauro επανέλαβε τα σχόλια του Briançon, υποστηρίζοντας ότι ο νέος Ιταλός Πρωθυπουργός θα επωφεληθεί από τις προσεχείς εκλογές στη Γερμανία και τη Γαλλία.
«Υπάρχει μια μακροχρόνια ηγέτης που πλησιάζει στο τέλος του πολιτικού της κύκλου: στη Γερμανία ψηφίζουν στις 26 Σεπτεμβρίου και η Angela Merkel δεν μπορεί να επανεκλεγεί.
“Υπάρχει ένας Γάλλος πρόεδρος που σύντομα θα βυθιστεί σε μια περίπλοκη εκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές το 2022.
“Στην άλλη πλευρά του ωκεανού, υπάρχει μια νέα αμερικανική κυβέρνηση, η οποία προτίθεται να επανασυνδέσει τους δεσμούς με την Ευρώπη μετά τον Τραμπ και προτίθεται να προσπαθήσει να το βάλει εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας.
«Και υπάρχει ένας νέος« βαρύς »πρωθυπουργός που πρόκειται να εμφανιστεί στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, ενισχυμένος από τους διεθνείς δεσμούς του. “Ευρωπαίος αλλά πάνω απ ‘όλα με τις ΗΠΑ: Mario Draghi .
“Το γαλλο-γερμανικό δίδυμο φαίνεται κουρασμένο, δεν θα ήταν έκπληξη αν αποδειχθεί αναχρονιστικό σε λίγους μήνες.”
Ο Mario Draghi φαίνεται να μοιράζεται την ίδια εχθρότητα προς την Κίνα και τη Ρωσία με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden. Αυτό σημαίνει μια εκ θεμελίων στρατηγική σύμπραξη, η οποία ενδυναμώνει τη θέση του Mario Draghi στην ΕΕ.