Οι θέσεις της TEΡNA ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για το κομβικό έργο της αντλησιοταμίευσης
Η αποθήκευση ενέργειας, αναγκαία συνθήκη για την έναρξη του ενεργειακού μετασχηματισμού της Ελλάδας και της ισότιμης συμμετοχής μας στην επανάσταση της καθαρής ενέργειας παίρνει πλέον σάρκα και οστά και δημιουργεί, σ’ εμάς στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, δικαιολογημένα αισθήματα υπερηφάνειας.
Αισθήματα απόλυτα φυσιολογικά, αφού έχουμε συμβάλει σημαντικά στην προώθηση της έννοιας της μεγάλης αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης, με την εμβληματική επένδυση στην Αμφιλοχία να αποτελεί τη ναυαρχίδα των έργων αντλησιοταμίευσης στην Ελλάδα: Πρόκειται για ένα κομβικό έργο που έχει χαρακτηρισθεί, ήδη από το 2013, Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος και το 2014 Επένδυση Στρατηγικής Σημασίας. Οι μελέτες του έργου συγχρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Connecting Europe Facility και έτσι διαθέτει τώρα οριστικές μελέτες και πλήθος ολοκληρωμένων γεωλογικών και γεωτεχνικών ερευνών καθώς και Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Είναι δηλαδή ένα έργο έτοιμο από τεχνική και αδειοδοτική άποψη και πλήρως ώριμο για άμεση έναρξη κατασκευής.
Πώς λειτουργεί η αντλησιοταμίευση;
Πολύ απλά! Εκεί όπου υπάρχουν νερά, ύπαρξη φυσικών ή δυνατότητα κατασκευής τεχνητών ταμιευτήρων και υψομετρικές διαφορές, η άντληση υδάτων και η αποθήκευσή τους σε ύψος γίνεται όταν η παραγωγή ενέργειας είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση και η ενέργεια αυτή περισσεύει. Όταν η ζήτηση αυξάνει, τα αποθηκευμένα νερά ελευθερώνονται προς τον κάτω ταμιευτήρα και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια προσφέροντας ευστάθεια στο σύστημα και μη επιτρέποντας αύξηση των τιμών. Αυτό γίνεται πάλι και πάλι, συνεχώς, δίνοντας τον πιο απλό δυνατό ορισμό του τι σημαίνει κυκλική οικονομία και επαναφορτιζόμενη φυσική μπαταρία.
Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία
Το έργο «Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία» αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα. Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση), περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 εκατ. κυβικά μέτρα και 2 εκατ. κυβικά μέτρα αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ. Πρόκειται για επένδυση που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ με ετήσια παραγωγή ενέργειας: ~816.00 GWh.
Τα οφέλη του είναι πολλαπλά:
- Στην τοπική κοινωνία, πρώτα απ΄όλα, στους κατοίκους των κοινοτήτων Αλευράδα και Πετρώνα και του ευρύτερου Δήμου Αμφιλοχίας. Οι παρατηρήσεις και τα σχόλια τους για το έργο λήφθηκαν σοβαρά υπόψη κατά τη δημόσια διαβούλευση και με την εκκίνηση της επένδυσης θα δουν την απασχόληση στην περιοχή τους να αυξάνεται σημαντικά. Η ολοκλήρωσή της θα φέρει άλλη αξία στον τόπο και παράπλευρες δραστηριότητες από τις λίμνες, τη βελτίωση του οδικού δικτύου και τη διευκόλυνση πρόσβασης στην περιοχή με οφέλη για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, τη μελισσοκομία, τη γεωργία, τη δασική διαχείριση και τη δασοπροστασία.
- Στο περιβάλλον, αφού το έργο συμβάλλει στην αειφορία και την επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ για το 2030, αλλά και στην αύξηση της βιοποικιλότητας και των πληθυσμών ομάδων ή ειδών που επωφελούνται από την ύπαρξη λιμνών τοπικά.
Τα στρατηγικά οφέλη της αντλησιοταμίευσης, στην Αμφιλοχία, στο Αμάρι της Κρήτης, στη Βέροια και την Πελοπόννησο όπου ο Όμιλός μας έχει εξασφαλίσει άδειες για εγκατεστημένη ισχύ συνολικά 1,5 GW, για τη χώρα μας γενικότερα, είναι ανυπολόγιστης αξίας. Είναι η αναγκαία συνθήκη για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και την επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ ως το 2030, αφού παρέχει στο διασυνδεδεμένο δίκτυο την απαιτούμενη ευελιξία και σταθερότητα για ασφαλή και αποδοτική μεταφορά και διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος. Παράλληλα, συμβάλλει στη σταθεροποίηση των τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και στην ταχεία ανταπόκριση στις μεταβολές της ζήτησης. Και βέβαια, συνεισφέρει στην απεξάρτηση της Ελλάδας από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και την πολυπόθητη ενεργειακή αυτονομία.
Πέρα όμως από αναγκαία συνθήκη είναι και ικανή, αφού το γεωφυσικό ανάγλυφο της χώρας μας βρίθει από μεγάλες υψομετρικές διαφορές που συνδυάζονται, σε πολλές τοποθεσίες, με μεγάλους υδάτινους όγκους, υψηλό αιολικό δυναμικό και ηλιοφάνεια.
Η μεγάλη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας που προσφέρει η μέθοδος της αντλησιοταμίευσης, με προεξάρχουσα επένδυση το έργο στην Αμφιλοχία, είναι το κλειδί – μαζί με τις διασυνδέσεις – για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της Ελλάδας και την μετατροπή της σε φυσική μπαταρία για ολόκληρη τη Ν.Α. Ευρώπη, δηλαδή σε περιφερειακό ενεργειακό παίκτη.
Και μάλιστα, ο μετασχηματισμός αυτός γίνεται με επενδύσεις υψηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας και με δραστηριότητα που έχει υψηλό πολλαπλασιαστή, αυξάνει σημαντικά την απασχόληση και δημιουργεί συνθήκες εκρηκτικής ανάπτυξης, λόγω και της μείωσης του κόστους της ενέργειας.
Είναι λοιπόν φυσικό να αισθανόμαστε, στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, υπερήφανοι που έχουμε βάλει και το δικό μας λιθαράκι στην υιοθέτηση και υλοποίηση μιας πορείας που οδηγεί τη χώρα μας σε ισχυρή και αειφόρο ανάπτυξη, από τη θέση του ουραγού στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, σε υπολογίσιμη δύναμη στην επανάσταση της καθαρής ενέργειας και τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.
Πηγή: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Read more about NET ZERO ENERGY News Here, about Climate Change Here, about Blue Green Greece Here, about Energizing Greece Here