Οι ηγέτες της G20 δεσμεύτηκαν την Παρασκευή 21 Μαίου για μια σειρά δράσεων για την επιτάχυνση του τερματισμού της κρίσης COVID-19 παντού και για την καλύτερη προετοιμασία της αντιμετώπισης μελλοντικών πανδημιών, σε σύνοδο κορυφής που συνδιοργανώθηκε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Ιταλό πρωθυπουργό κ. Μάριο Ντράγκι, ως προεδρεύοντα της G20.
Η πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε τα εξής:
«Αυτή η πρώτη σύνοδος κορυφής της G20 για την υγεία σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στην παγκόσμια πολιτική υγείας. Οι παγκόσμιοι ηγέτες είναι σταθερά προσηλωμένοι στην πολυμερή προσέγγιση και την παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της υγείας. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα απαγορεύονται οι εξαγωγές, θα διατηρούνται ανοικτές οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και θα καταβάλλονται προσπάθειες για την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας παντού. Εάν ανταποκριθούμε στις αρχές αυτές, ο κόσμος θα είναι καλύτερα προετοιμασμένος για πανδημίες.»
Η G20 υπογράμμισε τη σημασία της αύξησης και διαφοροποίησης της παρασκευής και αναγνώρισε τον ρόλο της διανοητικής ιδιοκτησίας στην εξασφάλιση ισότητας, τόσο μέσω της εθελοντικής αδειοδότησης και της μεταφοράς τεχνογνωσίας όσο και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων ευελιξίας που παρέχει η συμφωνία TRIPS. Για τον σκοπό αυτόν, η ΕΕ σκοπεύει να διευκολύνει την υλοποίηση αυτών των δυνατοτήτων ευελιξίας, ιδίως τη χρήση υποχρεωτικών αδειοδοτήσεων που θα περιλαμβάνουν την εξαγωγή σε όλες τις χώρες που δεν διαθέτουν παραγωγική ικανότητα.
Η ΕΕ θα υποβάλει πρόταση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) με έμφαση στα εξής:
- αποσαφήνιση και διευκόλυνση της χρήσης υποχρεωτικών αδειοδοτήσεων σε περιόδους κρίσης όπως αυτή η πανδημία·
- στήριξη της επέκτασης της παραγωγής·
- διευκόλυνση του εμπορίου και περιορισμός των εξαγωγικών περιορισμών.
Όλα τα μέλη της G20 αναγνώρισαν επίσης την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το χρηματοδοτικό κενό της ACT-Accelerator, μιας παγκόσμιας συνεργασίας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παρασκευής και της ισότιμης πρόσβασης σε εξετάσεις, θεραπείες και εμβόλια COVID-19, η οποία δρομολογήθηκε από τον ΠΟΥ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Γαλλία και το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates. Συμφώνησαν επίσης να παρατείνουν την εντολή της έως το τέλος του 2022.
Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης ως προς την ανάγκη για συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, παρακολούθησης και ενεργοποίησης, τα οποία θα είναι διαλειτουργικά. Αυτά θα καλύπτουν νέους ιούς, αλλά και παραλλαγές. Θα δώσουν τη δυνατότητα στις χώρες να ανιχνεύουν πολύ ταχύτερα πρωτοεμφανιζόμενα κρούσματα και να αναλαμβάνουν δράση για την αντιμετώπιση τους, προτού αυτά εξελιχθούν σε πανδημία.
Η G20 τόνισε σαφώς την ανάγκη διασφάλισης ισότιμης πρόσβασης σε εμβόλια και στήριξης των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Η συμβολή του μηχανισμού «Ομάδα Ευρώπη»
Η «Ομάδα Ευρώπη» παρουσίασε στη σύνοδο κορυφής συγκεκριμένες εισηγήσεις για να ανταποκριθεί στην έκκληση αυτή, τόσο για την κάλυψη άμεσων αναγκών όσο και για την ανάπτυξη ικανοτήτων μεσοπρόθεσμα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάστηκε με βιομηχανικούς εταίρους, οι οποίοι παρασκευάζουν εμβόλια στην Ευρώπη, για την ταχεία διάθεση δόσεων εμβολίων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Οι BioNTech/Pfizer (1 δισεκατομμύρια), Johnson & Johnson (200 εκατομμύρια) και Moderna (περίπου 100 εκατομμύρια) δεσμεύτηκαν να χορηγήσουν 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος χωρίς κέρδος και σε χώρες μεσαίου εισοδήματος σε χαμηλότερες τιμές έως το τέλος του 2021, πολλές από τις οποίες θα διατεθούν μέσω του COVAX. Για το 2022 δέσμευσαν πάνω από ένα δισεκατομμύριο δόσεις.
Η «Ομάδα Ευρώπη» έχει ως στόχο να δωρίσει 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος έως το τέλος του έτους, ιδίως μέσω του COVAX.
Εκτός από την κάλυψη των σημερινών αναγκών σε εμβόλια, η «Ομάδα Ευρώπη» θα επενδύσει επίσης στον εξοπλισμό της Αφρικής για την παρασκευή εμβολίων. Η Αφρική εισάγει σήμερα το 99 % των εμβολίων της. Η «Ομάδα Ευρώπη» δρομολόγησε πρωτοβουλία για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας στην Αφρική και της πρόσβασης σε εμβόλια, φάρμακα και τεχνολογίες υγείας. Η πρωτοβουλία, με χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και ευρωπαϊκούς οργανισμούς αναπτυξιακής χρηματοδότησης, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα καλύψει επενδύσεις σε υποδομές και παραγωγική ικανότητα. Τα κονδύλια θα στηρίξουν επίσης την κατάρτιση και τις δεξιότητες, τη διαχείριση των αλυσίδων εφοδιασμού και το κανονιστικό πλαίσιο.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, θα αναπτυχθούν ορισμένοι περιφερειακοί κόμβοι παρασκευής, οι οποίοι θα καλύπτουν την αφρικανική ήπειρο.
You could read more about NET ZERO ENERGY News Here, about Sustainable Economy Here