Ηγέτες του Βιετνάμ και της Διεθνούς Ομάδας Εταίρων, συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιταλίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Νορβηγίας και της Δανίας, κατέληξαν στις 14 Δεκεμβρίου, σε συμφωνία για μια τολμηρή εταιρική σχέση για τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση (JETP).
Η εταιρική σχέση θα στηρίξει το Βιετνάμ στην επίτευξη του φιλόδοξου στόχου του για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, στην επιτάχυνση της κορύφωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην καθαρή ενέργεια.
Η JETP θα κινητοποιήσει αρχική δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση ύψους 15,5 δισ. δολαρίων κατά τα επόμενα τρία έως πέντε έτη για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης του Βιετνάμ.
Η εταιρική σχέση θα στηρίξει το Βιετνάμ στην προσπάθειά του να επιτύχει μια σειρά φιλόδοξων νέων στόχων:
- Επίσπευση της προβλεπόμενης ημερομηνίας κορύφωσης όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο Βιετνάμ από το 2035 στο 2030.
- Μείωση των μέγιστων ετήσιων εκπομπών του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας έως και κατά 30 %, από 240 μεγατόνους σε 170 μεγατόνους, και επίσπευση της ημερομηνίας κορύφωσης κατά πέντε έτη στο 2030.
- Περιορισμός της μέγιστης δυναμικότητας παραγωγής άνθρακα του Βιετνάμ στα 30,2 γιγαβάτ, ποσό μειωμένο σε σχέση με τον τρέχοντα προγραμματισμό των 37 γιγαβάτ·
- Επιτάχυνση της υιοθέτησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές να αντιπροσωπεύει το τουλάχιστον 47 % της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, ποσοστό υψηλότερο από το τρέχον προγραμματισμένο μερίδιο παραγωγής του 36 %.
Η επιτυχής επίτευξη αυτών των φιλόδοξων στόχων θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση εκπομπών κατά περίπου 500 μεγατόνους (0,5 δισεκατομμύριο τόνους) έως το 2035.
Οι αρχικές συνεισφορές στη JETP του Βιετνάμ περιλαμβάνουν δεσμεύσεις ύψους 7,75 δισ. δολαρίων από κοινού με την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης και τον Διεθνή Οργανισμό Χρηματοδότησης. Αυτό υποστηρίζεται από τη δέσμευση να καταβληθούν προσπάθειες για την κινητοποίηση και τη διευκόλυνση αντίστοιχων ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 7,75 δισ. δολαρίων ΗΠΑ από μια αρχική σειρά ιδιωτικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων υπό τον συντονισμό της Χρηματοπιστωτικής Συμμαχίας της Γλασκόβης για μηδενικές καθαρές εκπομπές (GFANZ), συμπεριλαμβανομένων των Bank of America, Citi, Deutsche Bank, HSBC, Macquarie Group, Mizuho Financial Group, MUFG, Prudential PLC, Shinhan Financial Group, SMBC Group, Standard Chartered.
Μέσα στους επόμενους 12 μήνες το Βιετνάμ θα εργαστεί, με τη στήριξη των χωρών-εταίρων, για την ανάπτυξη και την έγκριση του σχεδίου κινητοποίησης πόρων για τη JETP του Βιετνάμ, το οποίο θα καταστήσει δυνατή την υλοποίηση της χρηματοδότησης και της στρατηγικής της JETP.
Το Βιετνάμ είναι η τρίτη χώρα που εγκαινιάζει JETP, μετά την επιτυχή δρομολόγηση της JETP για τη Νότια Αφρική στην COP26 και της JETP για την Ινδονησία στη φετινή σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20. Ως ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία, η JETP του Βιετνάμ θα αποδείξει ότι η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να αποσυνδεθεί από την κατανάλωση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
Η JETP του Βιετνάμ βασίζεται στην εταιρική σχέση της G7 για παγκόσμιες υποδομές και επενδύσεις (PGII) η οποία δρομολογήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο και αποσκοπεί στη μείωση του επενδυτικού χάσματος σε υποδομές στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν τον Ιούνιο του 2022 να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις με διάφορες χώρες για τις JETP, οι οποίες αποτελούν βασικό μηχανισμό υλοποίησης της PGII.
Η διασφάλιση της «δίκαιης» μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα βρίσκεται στο επίκεντρο της JETP. Μια δίκαιη μετάβαση όχι μόνο θα βοηθήσει το Βιετνάμ να επιτύχει τους στόχους για το κλίμα, αλλά και θα εξασφαλίσει ένα ανθεκτικό μέλλον ευημερίας για τους πολίτες του, μειώνοντας τις επιπτώσεις της ρύπανσης και στηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη και τις νέες θέσεις εργασίας. Είναι ζωτικής σημασίας να συμμετέχει ολόκληρη η κοινωνία των πολιτών στην πράσινη μετάβαση σε όλα τα στάδια και να μην μένει κανείς στο περιθώριο.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, κ. Ρίσι Σουνάκ, δήλωσε:
«Το μοντέλο JETP αλλάζει τα δεδομένα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, χρησιμοποιώντας διεθνή βοήθεια για την αποδέσμευση δισεκατομμυρίων δολαρίων ιδιωτικής χρηματοδότησης. Το Βιετνάμ είναι μια δυναμική, αναδυόμενη οικονομία στην καρδιά της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η επένδυση που πραγματοποιούμε σήμερα σημαίνει ότι η χώρα μπορεί να μειώσει τις εκπομπές της, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Μαζί θα παράσχουμε ένα καθαρότερο και πιο πράσινο μέλλον για το Βιετνάμ και τον πλανήτη μας.»
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε:
«Χαίρομαι ιδιαίτερα που επισφραγίσαμε μια νέα εταιρική σχέση δίκαιης ενεργειακής μετάβασης με το Βιετνάμ κατά τη διάρκεια αυτής της σημαντικής εβδομάδας για τις σχέσεις ΕΕ-ASEAN. Με επενδύσεις από διεθνείς εταίρους, το Βιετνάμ μπορεί να προωθήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να ενισχύσει την ενεργειακή του ασφάλεια και αυτονομία. Θα βοηθήσουμε το Βιετνάμ να αρχίσει να μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πέντε χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο, καθώς και να μειώσει δραματικά τη χρήση ενέργειας από άνθρακα. Η εν λόγω εταιρική σχέση θα βοηθήσει το Βιετνάμ να οικοδομήσει έναν ενεργειακό τομέα αρμόζοντα στον 21ο αιώνα, ενεργοποιώντας την οικονομική του ανάπτυξη και αποφέροντας οφέλη για το περιβάλλον και την υγεία στους πολίτες του.»
Ο πρωθυπουργός του Καναδά κ. Τζάστιν Τρυντό δήλωσε:
«Οι συμπράξεις δίκαιης ενεργειακής μετάβασης αποτελούν πρότυπο για τον τρόπο με τον οποίο οι συνεισφέροντες μπορούν να συνεργαστούν με εταίρους όπως το Βιετνάμ για να αναλάβουν δράση για καθαρότερες πηγές ενέργειας. Ο Καναδάς θα συνεχίσει να είναι εταίρος αφοσιωμένος στη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας και τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα στο Βιετνάμ, κάτι που είναι προς το συμφέρον μας για ένα μέλλον καθαρής ενέργειας χωρίς αποκλεισμούς στην περιοχή του Ινδοειρηνικού».
Ο Γάλλος πρόεδρος κ. Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε:
«Η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκουν σθεναρά τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής στηρίζοντας την επιτάχυνση της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης στο Βιετνάμ. Η συνεισφορά της Γαλλίας, η οποία αποτελεί μέρος μακροχρόνιας διμερούς συνεργασίας, θα στηρίξει τον ενεργειακό σχεδιασμό, τη δημιουργία και ανάπτυξη ικανοτήτων και την ανάπτυξη δικτύων, παράλληλα με την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η συλλογική μας συνεισφορά πρέπει να στηρίξει τη δέσμευση του Βιετνάμ για μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης, με σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, προκειμένου να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5°C. Αυτή η εταιρική σχέση πρέπει να υλοποιήσει μια δίκαιη μετάβαση που εμπλέκει και ωφελεί την κοινωνία των πολιτών.»
Ο καγκελάριος της Γερμανίας, κ. Όλαφ Σολτς, δήλωσε:
«Η JETP με το Βιετνάμ θα στηρίξει φιλόδοξους στόχους για το κλίμα και σημαντική αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, ως κοινή προσπάθεια να επιτευχθεί ο στόχος του 1,5°C. Η εταιρική σχέση αφορά τη στενή συνεργασία με το Βιετνάμ, ώστε να διασφαλιστεί ότι η αναγκαία μετάβαση θα είναι δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς. Η Γερμανία θα στηρίξει ενεργά το Βιετνάμ στην επίτευξη των νέων στόχων.»
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, κ. Φούμιο Κισίντα, δήλωσε:
«Η Ιαπωνία στηρίζει την απαλλαγή του Βιετνάμ από τις ανθρακούχες εκπομπές μέσω έργων που σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και χαιρετίζει τη φιλοδοξία του Βιετνάμ να επιταχύνει περαιτέρω τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση προς μηδενικές καθαρές εκπομπές έως το 2050. Η Ιαπωνία αποτελεί υπερήφανο μέλος της εταιρικής σχέσης για τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, η οποία θα προωθήσει τη στήριξη της ανάπτυξης χαμηλών εκπομπών και ανθεκτικής στην κλιματική αλλαγή στο Βιετνάμ, σε συντονισμό με τις χώρες-εταίρους, και με περαιτέρω συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.»
Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας κ. Γιόνας Γκαρ Στέρε δήλωσε:
«Η Νορβηγία είναι υπερήφανη που συμμετέχει στην εταιρική σχέση για τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση και στηρίζει την προσπάθεια του Βιετνάμ να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση. Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να κινητοποιήσει πολύ αναγκαία ιδιωτικά κεφάλαια για την επιτάχυνση της φιλόδοξης μετάβασης από τον άνθρακα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.»
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, κ. Τζο Μπάιντεν, δήλωσε:
«Σήμερα το Βιετνάμ επέδειξε ηγετικό ρόλο στη χαρτογράφηση μιας φιλόδοξης μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας που θα προσφέρει μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπερήφανες που αποτελούν εταίρο στην προσπάθεια αυτή. Η ιστορική δέσμευση του Βιετνάμ θα λειτουργήσει ως καταλύτης για επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη και θα δημιουργήσει τεράστιες ευκαιρίες για τον λαό του Βιετνάμ, προωθώντας παράλληλα τον αγώνα κατά της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης.»
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, κ. Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε:
«Με τη σημερινή συμφωνία, το Βιετνάμ πρωτοστατεί σε ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας για την επίτευξη δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς ενεργειακής μετάβασης προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι εν λόγω εταιρικές σχέσεις αποτελούν καίριο εργαλείο για την αποδέσμευση, μέσα τη δεκαετία του 2020, των μειώσεων των εκπομπών που ο κόσμος μας έχει ανάγκη. Η συμβολή και συμμετοχή όλων είναι απαραίτητες για να υλοποιήσουμε μια ενεργειακή μετάβαση που θα είναι παγκόσμια, βιώσιμη, δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς, και δίκαιη. Τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να συνεχίσουν να στηρίζουν αυτές τις εταιρικές σχέσεις και όλες τις άλλες προσπάθειες συνεργασίας.»
Μηδενική ρύπανση: εφικτοί οι στόχοι του 2030, αλλά απαιτούνται δυναμικότερες ενέργειες
Κοινή δήλωση των εισαγωγέων και εξαγωγέων ενέργειας
Follow us στη σελίδα στο Facebook ΕΔΩ για να βλέπετε όλα τα νέα