Οι αναπτυσσόμενες χώρες λυγίζουν κάτω από το υψηλό χρέος και το υπερβολικό κόστος δανεισμού, που τις εμποδίζει να αναζωογονήσουν τις οικονομίες τους, δήλωσε στις 22 Ιουνίου ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Μιλώντας στην Οικονομική Σύνοδο Κορυφής του Παρισιού, ο κ. Γκουτέρες είπε ότι πολλά αφρικανικά κράτη ξοδεύουν περισσότερα για αποπληρωμή χρέους παρά για υγειονομική περίθαλψη που χρειάζονταν απεγνωσμένα και ότι περισσότερες από 50 χώρες είτε ήταν σε χρεοκοπία είτε «επικίνδυνα» κοντά σε αυτό.
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ ζήτησε έναν μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους που θα υποστηρίζει αναστολές πληρωμών, μεγαλύτερους όρους δανεισμού και χαμηλότερα επιτόκια για να καταστήσει τον δανεισμό πιο προσιτό για τις φτωχότερες χώρες, καθώς και αυξημένη πρόσβαση στη ρευστότητα για τις αναπτυσσόμενες χώρες μέσω των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο κ. Γκουτέρες επανέλαβε επίσης την επείγουσα έκκλησή του να τερματιστούν οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων και να αυξηθεί η χρηματοδότηση για την προσαρμογή του κλίματος για τις ευάλωτες χώρες.
Βήματα για να νικήσουμε τη φτώχεια, την πείνα
«Σε συνδυασμό, αυτά τα βήματα θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας, στην ανάκαμψη των αναπτυσσόμενων και αναδυόμενων οικονομιών και στη στήριξη των επενδύσεων στην υγεία, την εκπαίδευση και τη δράση για το κλίμα», είπε, τονίζοντας ότι τα μέτρα θα επιτρέψουν ένα «γίγαντα άλμα» προς την παγκόσμια δικαιοσύνη.
Το να μην κάνουμε τίποτα δεν είναι απλώς μια επιλογή και στα μισά του δρόμου για την επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) «απομακρύνονται όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα», προειδοποίησε τους αντιπροσώπους στη Σύνοδο Κορυφής για ένα Νέο Παγκόσμιο Σύμφωνο Χρηματοδότησης.
Είπε ότι είναι σαφές ότι η διεθνής χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική που χτίστηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο «απέτυχε στην αποστολή της να παρέχει ένα παγκόσμιο δίχτυ ασφαλείας για τις αναπτυσσόμενες χώρες.
«Αντικατοπτρίζει ουσιαστικά, ακόμη και με κάποιες αλλαγές, τη δυναμική της πολιτικής και οικονομικής ισχύος εκείνης της εποχής», όταν τα τρία τέταρτα των σημερινών εθνών δεν ήταν γύρω από το τραπέζι στο Bretton Woods.
Ξεπερασμένο, δυσλειτουργικό, άδικο
«Σχεδόν 80 χρόνια αργότερα, η παγκόσμια χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική είναι ξεπερασμένη, δυσλειτουργική και άδικη . Δεν είναι πλέον σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες του κόσμου του 21ου αιώνα: ενός πολυπολικού κόσμου που χαρακτηρίζεται από βαθιά ενοποιημένες οικονομίες και χρηματοπιστωτικές αγορές. Αλλά επίσης χαρακτηρίζεται από γεωπολιτικές εντάσεις και αυξανόμενους συστημικούς κινδύνους ».
Προειδοποίησε ότι το τρέχον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα επιδεινώνει τις ανισότητες, στερώντας στις φτωχότερες χώρες την πίστωση και την υποστήριξη του χρέους που χρειάζονται και αξίζουν.
Οι Ευρωπαίοι πολίτες έλαβαν σχεδόν 13 φορές περισσότερα από τους Αφρικανούς πολίτες βάσει των ισχυόντων κανόνων για Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα για να ξεπεράσουν τις πρόσφατες κρίσεις, μια κατάσταση που είναι « βαθίως ανήθικη », είπε ο κ. Γκουτέρες.
«Μια οικονομική αρχιτεκτονική που δεν αντιπροσωπεύει τον σημερινό κόσμο κινδυνεύει να οδηγήσει στον κατακερματισμό της σε έναν κόσμο όπου η γεωπολιτική είναι από μόνη της ένας παράγοντας κατακερματισμού.
Καμία λύση χωρίς μεταρρύθμιση
«Δεν θα υπάρξει σοβαρή λύση σε αυτή την κρίση χωρίς σοβαρές μεταρρυθμίσεις ».
Είπε ότι η αλλαγή δεν θα συμβεί γρήγορα και ήταν ζήτημα εξουσίας και πολιτικής βούλησης.
«Όμως, καθώς εργαζόμαστε για τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, μπορούμε να αναλάβουμε επείγουσα δράση σήμερα για να ανταποκριθούμε στις επείγουσες ανάγκες των αναπτυσσόμενων και των αναδυόμενων οικονομιών».
Είπε ότι τα πλουσιότερα έθνη θα μπορούσαν να δημιουργήσουν «έναν πραγματικά αποτελεσματικό και χρονικά αποτελεσματικό μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους που θα υποστηρίζει αναστολές πληρωμών, μεγαλύτερους όρους δανεισμού και χαμηλότερα επιτόκια, συμπεριλαμβανομένων των χωρών μεσαίου εισοδήματος με ιδιαίτερες ευπάθειες, συγκεκριμένα σε σχέση με το κλίμα».
Η χρηματοδότηση της ανάπτυξης και του κλίματος μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί καλύτερα και οι αναπτυξιακές τράπεζες να μεταρρυθμιστούν, επιτρέποντας καλύτερο συντονισμό. Είπε ότι οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας είχαν γίνει «βαθιά προκατειλημμένοι» και συνέβαλαν σε πολλές από τις πρόσφατες οικονομικές κρίσεις, αντί να βοηθήσουν στην αποφυγή τους.
Είπε ότι η λήψη άμεσων μέτρων για τη χονδρική μεταρρύθμιση θα μπορούσε να περιορίσει την πείνα, να «ανυψώσει τις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες και να στηρίξει τις επενδύσεις στην υγεία, την εκπαίδευση και τη δράση για το κλίμα».
«Μπορούμε να κάνουμε βήματα τώρα – και να κάνουμε ένα τεράστιο άλμα προς την παγκόσμια δικαιοσύνη».
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ είπε ότι γνωρίζει την κλίμακα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει τώρα η διεθνής κοινότητα.
Επείγουσα δράση
«Η δυναμική εξουσίας και οι περιορισμοί στην παγκόσμια συνεργασία στον σημερινό κόσμο καθιστούν τα προβλήματα δυσκολότερη στην επίλυση. Όμως οι λύσεις δεν είναι αδύνατες. Και μπορούμε να ξεκινήσουμε τώρα ».
Είπε ότι οι επόμενες δύο ημέρες συζήτησης θα μπορούσαν να αποφέρουν αποτελέσματα για εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
«Σας προτρέπω να κάνετε αυτή τη συνάντηση όχι απλώς ένα cri du cœur για αλλαγή, αλλά ένα cri de guerre – μια κραυγή συγκέντρωσης για επείγουσα δράση », είπε ο Γενικός Γραμματέας στη Σύνοδο Κορυφής.
«Βρισκόμαστε σε μια στιγμή αλήθειας και απολογισμού. Μαζί, μπορούμε να το κάνουμε μια στιγμή ελπίδας».
Έκθεση του ΟΗΕ για το Kλίμα – Αντόνιο Γκουτέρες: Βρισκόμαστε σε ταχεία πορεία προς την καταστροφή
Follow us στη σελίδα στο Facebook ΕΔΩ για να βλέπετε όλα τα νέα