Κατά τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28) που θα ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου στο Ντουμπάι, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καλέσει όλα τα μέρη να λάβουν επειγόντως μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αυτή τη δεκαετία και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 2 °C, με στόχο τους 1,5 °C.
Η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν θα παραστεί στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής της Δράσης για το Κλίμα με την οποία ξεκινά επισήμως η COP28 στις 1-2 Δεκεμβρίου. Την 1η Δεκεμβρίου θα φιλοξενήσει στο περίπτερο της ΕΕ εκδήλωση υψηλού επιπέδου για την προώθηση αγορών άνθρακα ευθυγραμμισμένων με τη συμφωνία του Παρισιού, σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, καθώς και εναρκτήρια εκδήλωση για πρωτοποριακά ενεργειακά έργα ΕΕ-Catalyst, και εκδήλωση σχετικά με την εταιρική σχέση δίκαιης ενεργειακής μετάβασης με το Βιετνάμ. Στις 2 Δεκεμβρίου η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν θα δρομολογήσει την παγκόσμια δέσμευση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση από κοινού με την προεδρία της COP28, με στόχο τον τριπλασιασμό της εγκατεστημένης δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τον διπλασιασμό των μέτρων ενεργειακής απόδοσης έως το 2030. Θα μιλήσει επίσης στη σύνοδο κορυφής για τους υπερρύπους, θα παραστεί στην εκδήλωση της πρωτοβουλίας «Coal Transition Accelerator (CTA)», θα συμμετάσχει στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης του παγκόσμιο απολογισμού σχετικά με τα μέσα εφαρμογής και θα παρουσιάσει την επίσημη δήλωση της ΕΕ στην Ολομέλεια, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ.
Από τις 6 Δεκεμβρίου και μετά ο κ. Βόπκε Χούκστρα, επίτροπος αρμόδιος για τη δράση για το κλίμα, θα ηγείται της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ στην επίσημη διαδικασία λήψης αποφάσεων της COP28. Η COP28 θα σηματοδοτήσει το αποκορύφωμα του πρώτου παγκόσμιου απολογισμού στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού, μια στιγμή για να εξετάσουν όλα τα μέρη την πρόοδο που έχει σημειωθεί και τις αναγκαίες δράσεις για να διορθώσουμε την πορεία μας προς ένα ασφαλέστερο κλίμα και να τηρήσουμε τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού. Η ΕΕ θα ενθαρρύνει όλους τους εταίρους να συμφωνήσουν σε παγκόσμιους ενεργειακούς στόχους που επιδιώκουν να επιταχύνουν τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων που δεν υπάγονται σε περιορισμούς εκπομπών, στο πλαίσιο της αυξανόμενης παγκόσμιας φιλοδοξίας για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Οι διαπραγματευτικοί στόχοι της ΕΕ περιλαμβάνουν:
- τριπλασιασμό της παγκόσμιας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διπλασιασμό των ποσοστών βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης έως το 2030·
- επίτευξη συμφωνίας για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων που δεν υπάγονται σε περιορισμούς εκπομπών·
- διασφάλιση ότι η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων θα κορυφωθεί πριν από το 2030·
- σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων που δεν αντιμετωπίζουν την ενεργειακή φτώχεια ή τη δίκαιη μετάβαση.
Ο παγκόσμιος απολογισμός πρέπει επίσης να θέσει τη σαφή προσδοκία ότι τα μέρη θα αρχίσουν αμέσως τις εργασίες για τους στόχους μετά το 2030 και ότι αυτοί αντιπροσωπεύουν μειώσεις όλων των αερίων του θερμοκηπίου για το σύνολο της οικονομίας, οι οποίες συνάδουν με την αποφυγή αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 °C και με την επίτευξη μιας παγκόσμιας οικονομίας μηδενικών καθαρών εκπομπών έως τα μέσα του αιώνα. Επιπροσθέτως, η διαπραγματευτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ασκήσει πιέσεις για την ταχεία υλοποίηση των υφιστάμενων δεσμεύσεων, ώστε οι φιλόδοξοι λόγοι να μεταφραστούν σε απτά έργα, μεταξύ άλλων μέσω της προόδου του προγράμματος εργασίας για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής προκειμένου να ενισχυθεί επειγόντως το επίπεδο φιλοδοξίας των εργασιών μετριασμού και υλοποίησης εντός της κρίσιμης αυτής δεκαετίας.
Όσον αφορά την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η ΕΕ έχει δεσμευτεί να επιτύχει σαφή πρόοδο προς την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου για την προσαρμογή (GGA). Οι λύσεις που βασίζονται στη φύση διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας σύμφωνα με το παγκόσμιο πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ που υπεγράφη πέρυσι.
Σχετικά με το ζήτημα των απωλειών και των ζημιών, η ΕΕ θα συνεχίσει να αναζητεί αποτελεσματικές λύσεις για την κάλυψη των πολύπλευρων αναγκών των ευάλωτων χωρών ανά τον κόσμο, οι οποίες αντιμετωπίζουν ήδη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η ΕΕ θα επιδιώξει να αξιοποιήσει τη δυναμική της πρόσφατης συμφωνίας για ένα ταμείο απωλειών και ζημιών. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να θέσει το ταμείο σε λειτουργία, με ευρεία βάση χρηματοδοτών, και θα είναι έτοιμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο όσον αφορά τη συνεισφορά σ’ αυτό, στο πλαίσιο των φιλόδοξων αποτελεσμάτων της COP28, συμπεριλαμβανομένου του μετριασμού.
Θα συνεργαστούμε με τις ανεπτυγμένες χώρες για να διασφαλίσουμε ότι θα αυξήσουν τις χρηματοδοτικές συνεισφορές για το κλίμα, ώστε να συνεχίσουν να επιτυγχάνουν τον ετήσιο στόχο των 100 δισ. δολαρίων. Το 2022 η ΕΕ συνεισέφερε το ποσό-ρεκόρ των 28,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της δημόσιας χρηματοδότησης για το κλίμα (περίπου 30 δισ. δολάρια). Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο στόχος των 100 δισ. δολαρίων επιτεύχθηκε το 2022, αλλά οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τις συνεισφορές τους ώστε να διασφαλιστεί ότι η παγκόσμια κλιματική ουδετερότητα θα μπορεί να επιτευχθεί στις αρχές του δεύτερου μισού του τρέχοντος αιώνα.
Η Επιτροπή θα φιλοξενήσει σχεδόν 100 παράλληλες εκδηλώσεις στο περίπτερο της ΕΕ στο Ντουμπάι. Κατά τις εκδηλώσεις θα εξεταστεί μια ευρεία σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με το κλίμα, όπως η προστασία της βιοποικιλότητας και η αποκατάσταση της φύσης, η ενεργειακή ασφάλεια και η πράσινη μετάβαση, οι καθαρές μεταφορές, οι αγορές ανθρακούχων εκπομπών, η βιώσιμη χρηματοδότηση, η ασφάλεια του επισιτισμού και της ύδρευσης, και η έρευνα και καινοτομία. Στις εκδηλώσεις αυτές, καθώς και σε άλλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της COP28, θα λάβουν μέρος διάφορα μέλη του Σώματος των επιτρόπων, συμπεριλαμβανομένων του εκτελεστικού αντιπροέδρου κ. Μάρος Σέφτσοβιτς (1-6 Δεκεμβρίου), της αντιπροέδρου κ. Ντούμπραβκα Σούιτσα (8 Δεκεμβρίου), του επιτρόπου κ. Γιοχάνες Χαν (2-3 Δεκεμβρίου), του επιτρόπου κ. Γιάνες Λέναρτσιτς (3 Δεκεμβρίου), της επιτρόπου κ. Κάντρι Σίμσον (3-5 Δεκεμβρίου) και του επιτρόπου κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους (9 Δεκεμβρίου). Τα πλήρη ημερήσια προγράμματά τους θα διατίθενται ηλεκτρονικά εδώ.
Follow us στη σελίδα στο Facebook ΕΔΩ για να βλέπετε όλα τα νέα