Όσο περνάει ο καιρός, όλο και πιο συχνά ακούμε για το rating ESG (Environmental, Social, Governance). Άλλοτε ουδέτερα, άλλοτε με ανησυχία. Το ουδέτερα θα μπορούσε να πει κάποιος ότι εντάσσεται στο πλαίσιο επιχειρηματικής ψυχραιμίας. Είναι όμως και οι επενδυτές, τα επιτελεία τους, οι χρηματιστές, τα funds, οι αναλυτές και εν γένει οι διαχειριστές επενδύσεων το ίδιο ουδέτεροι? Ίσως ναι, ίσως όχι. Σίγουρα ναι, όταν η αντίληψη για αυτό τον δείκτη είναι ότι βοηθάει στο να κατανοούν την πλήρη ιστορία των εταιρειών στις οποίες θέλουν να επενδύσουν. Ο ισολογισμός και η κατάσταση αποτελεσμάτων, καθώς και κάθε άλλη οικονομική κατάσταση που απεικονίζει τα οικονομικά μεγέθη της Εταιρείας, δεν τους αρκεί πλέον, αφού οι επενδυτές πρέπει να κατανοήσουν εάν υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι ή ευκαιρίες που συνδέονται με παράγοντες ESG που δεν εμφανίζονται στα οικονομικά αποτελέσματα.
Θα αναρωτηθεί κάποιος, μπορεί να μην προχωρήσει μια επένδυση σε εταιρεία που οι αποδόσεις είναι ελκυστικές ή πολύ ελκυστικές, εάν ο δείκτης ESG έχει χαμηλό rating? Το ROI δεν εξακολουθεί να είναι καθοριστικό στην κάθε απόφαση για συμμετοχή ή όχι? Και όμως δεν είναι πλέον αρκετό. Υπάρχουν παράγοντες, περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί, χρηστής Διοίκησης, οι οποίοι μπορούν να βλάψουν καθοριστικά την οικονομική απόδοση μιας εταιρείας και οι επενδυτές θέλουν να το ξέρουν. Εάν μια επιχείρηση παρουσίαζει καλύτερες αποδόσεις αλλά έχει χαμηλό δείκτη ESG, δεν είναι ελκυστική για τα Funds ή τους Χρηματοικονομικούς Οργανισμούς, οι οποίοι νοιάζονται για το Περιβάλλον, έχουν κοινωνικό έρεισμα, αλλά και θέλουν να γνωρίζουν αν και πόσο η Εταιρεία εφαρμόζει ορθές Πρακτικές Διακυβέρνησης.
Ο δείκτης ESG δεν έχει φυσικά την ίδια σημασία σε κάθε βιομηχανία. Μπορεί και πρέπει να διαφέρει, ανάλογα τον κάθε τομέα, αλλά και τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται η κάθε Εταιρεία. Οι διαφορές όμως αυτές ξεκινάνε από κάποιο επίπεδο και πάνω, με δεδομένο ότι όλες οι εταιρείες πρέπει να έχουν ορθή εταιρική διακυβέρνηση και να είναι ευαισθητοποιημένες σε περιβαλλοντικά ή κοινωνικά θέματα.
Αρα δεν υπάρχει ερώτημα σχετικά με το αν έχει σημασία ο δείκτης ESG. Το ερώτημα τίθεται στο πόση σημασία έχει και πως? Σε αυτή τη φάση οι απανατήσεις στο ερώτημα είναι πολύ ελαστικές και ίσως και λίγο “ήξεις αφήξεις”, με δεδομένο ότι είναι σε πολύ αρχικά στάδια, ειδικά στη χώρα μας.
Οι διαχειριστές επενδύσεων ναι μεν αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα το θέμα αυτό, αφού είναι υπόλογοι σε υπαλλήλους, πελάτες, επενδυτικές επιτροπές, επενδυτές και άλλους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι θέλουν όλο και περισσότερο τα πρότυπα ESG να αντικατοπτρίζονται στις επενδύσεις, έχουν όμως αντικειμενικές δυσκολίες στην ποιοτική και ποσοτική ενσωμάτωση των παραγόντων ESG στην παραδοσιακή ανάλυση των επενδύσεων. Αναζητούν πρωτόκολλα, βέλτιστες πρακτικές, ώστε η ενσωμάτωση να είναι δίκαιη, χωρίς “αέρα”, αλλά την ίδια στιγμή να μην “αδικεί” το business και την συγκεκριμένη επιχείρηση. Θα αναρωτηθεί κάποιος και εύλογα, αν όλη αυτή η διαδικασία θα αποκτήσει μια αυτοματοποίηση ή αν όλες οι χώρες θα μιλάνε την ίδια γλώσσα, ώστε οι επενδύσεις να αξιολογούνται με την ενσωμάτωση κοινών πρακτικών. Η απάντηση είναι ναι. Κάθε παράμετρος που προσδιορίζει το rating, με περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυνέρνησης κριτήρια, θα αποκτήσει με την πάροδο του χρόνου κοινά χαρακτηριστικά. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για την δημιουργία κοινής πλατφόρμας ενσωμάτωσης.