“Αυτή η κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία Covid-19 «πρόκειται να είναι μια επιτάχυνση μετασχηματισμών που είχαν ήδη καθυστερήσει στις οικονομίες μας», προέβλεψε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ στη τηλεδιάσκεψη στις οικονομικές συναντήσεις του Aix-en-Seine στο Παρίσι”
Εκεί εξέφρασαν την άποψη τους περισσότερες από 300 προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό, τον οικονομικό, τον πολιτικό και τον κοινωνικό κόσμο κάθε ευαισθησίας για ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης.
Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, «στην κατασκευή, στην εργασία, στο εμπόριο, αυτό που μόλις βιώσαμε θα επιταχύνει τους μετασχηματισμούς και πιθανότατα θα οδηγήσει σε μια εξέλιξη προς έναν πιο βιώσιμο και πιο πράσινο τρόπο ζωής». Η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε με έμφαση στην τηλεργασία, η οποία θα «μεταμορφώσει τις μεθόδους εργασίας όλων των υπαλλήλων», τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες, και «την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης, στις υπηρεσίες ή στον αυτοματισμό στις βιομηχανίες», εκτιμώντας ότι η κρίση θα οδηγήσει σε συρρίκνωση στις αλυσίδες εφοδιασμού περίπου 35% και σε αύξηση της ρομποτοποίησης σε βιομηχανίες από περίπου 70 έως 75%».
Επίσης ανέφερε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη για αυτούς τους μετασχηματισμούς και βρίσκεται σε εξαιρετική θέση να ξεκινήσει αυτή τη μετάβαση, αφού «φιλοξενεί ήδη τον μεγαλύτερο τομέα της κυκλικής οικονομίας και της οικολογικής καινοτομίας στον κόσμο», προσθέτοντας ότι το ευρώ ήταν το πρώτο νόμισμα που χρησιμοποιήθηκε για την έκδοση πράσινων ομολόγων. Όμως, ήταν σαφής η Πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας ως προς την επάρκεια όλων των παραπάνω, κρίνοντας ότι δεν είναι αρκετά και ότι χρειάζεται χρηματοδότηση. Για τον σκοπό αυτό τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο οικονομικής πολιτικής που επιτρέπει την κινητοποίηση της απαραίτητης χρηματοδότησης.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αυτή την πανδημία, η οποία έπληξε και πλήττει την υγεία, τις κοινωνίες, τις οικονομίες θα ακολουθήσει μια εξέλιξη προς έναν πιο βιώσιμο, πιο πράσινο και πιο οικολογικό τρόπο ζωής,