Η προοπτική από την ψηφιοποίηση και την καινοτομία είναι μεγάλη, λαμβάνοντας κανείς υπόψη ότι μπορούν να προσθέσουν αξία στην κοινωνία και να συμβάλουν στη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα.
Ένας επιτυχημένος ψηφιακός μετασχηματισμός θα περιλαμβάνει την ενδυνάμωση των ανθρώπων να εργάζονται με νέους τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του επαναπροσδιορισμού τους στην αγορά αλλά και της αναβάθμισης των προσόντων τους.
Η συνεργασία μεταξύ διαφορετικών τομέων θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για να μας επιτρέψει να ανακάμψουμε και να επαναπροσδιοριστούμε μετά από την τρέχουσα κρίση.
Για αρκετό καιρό τώρα, βρισκόμαστε σε ένα νέο στάδιο μετασχηματισμού όπου οι εταιρείες και οι χώρες επικεντρώνονται στο να εξοπλιστούν με προηγμένες τεχνολογίες και νέα επιχειρηματικά μοντέλα, προκειμένου να παραμείνουν συγκεντρωμένοι και ανταγωνιστικοί σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο.
Ο COVID-19 παρουσίασε μια από τις πιο τρομερές προκλήσεις στην πρόσφατη ιστορία στις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Πολλοί θεωρούν ότι είναι το απόλυτο σημείο αιχμής για τον 21ο αιώνα.
Η πανδημία είναι μια έκκληση αφύπνισης για τις εταιρείες να έχουν ένα σχέδιο να αντιμετωπίσουν τις διαταραχές για να διασφαλίσουν τη συνέχεια των επιχειρήσεων.
Είναι επίσης μια στιγμή που θα σηματοδοτήσει τη γρήγορη διαδικασία επιτάχυνσης για ψηφιοποίηση σε ολόκληρη την κοινωνία.
Οι τεχνολογικές εξελίξεις και η καινοτομία μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο για να μας βοηθήσουν να φανταστούμε εκ νέου πώς διάφοροι τομείς, από την υγειονομική περίθαλψη, τις τηλεπικοινωνίες έως τη γεωργία, μπορούν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για να έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.
Για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τα ιδρύματα δημόσιας υγείας, τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αποτελούν απειλή, αλλά είναι δυνατόν να μετριαστεί ο αντίκτυπος των εστιών αξιοποιώντας μεγάλα δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη για την πρόβλεψη επιδημιών, καθώς και για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Υπάρχουν πολλά υποσχόμενα παραδείγματα όπου τα μεγάλα δεδομένα και οι πληροφορίες που παρέχουν έχουν βελτιώσει την ετοιμότητα και την παρακολούθηση της επιδημίας.
Στην Ταϊλάνδη, μέσω του Digital Council of Thailand (DCT), C.P. Group and True Corporation συνεργάζονται φορείς για την εκκίνηση ψηφιακών πλατφορμών και εφαρμογών για να βοηθήσουν στην παροχή δωρεάν ιατρικού εφοδιασμού, καθώς και για τον εντοπισμό και τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19. Συνεργάζονται επίσης με την HG Robotics για την ανάπτυξη ρομποτικών λύσεων σε 41 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα για την ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ επαγγελματιών του ιατρικού τομέα και ασθενών που βρίσκονται σε καραντίνα. Κάθε ρομπότ μπορεί να μειώσει την πραγματική φυσική επαφή έως και 70 περιπτώσεις ανά ημέρα.
Ένα βασικό στοιχείο για τη συνέχεια των επιχειρήσεων και την οικονομική ανθεκτικότητα σε αυτήν την κρίση είναι οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών και δικτύων να διατηρούν εύρος ζώνης για καταναλωτές και επιχειρήσεις. Υπάρχει τεράστιο δυναμικό για την τεχνολογία που βοηθά στη σύνδεση ατόμων κατά τις περιόδους κλειδώματος και η μετάβαση σε απομακρυσμένη εργασία και ηλεκτρονική μάθηση πιθανότατα θα επεκταθεί πέρα από την πανδημία COVID-19. Θα χρειαστεί συνεργασία με κυβερνήσεις, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ρυθμιστικούς φορείς για τη δημιουργία της κατάλληλης ψηφιακής υποδομής για την εξυπηρέτηση της κοινωνίας.
Στον τομέα των αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων και του λιανικού εμπορίου, η ενσωμάτωση της πρωτοποριακής τεχνολογίας στην αγροτική επιχείρηση, τη γεωργία και το ηλεκτρονικό εμπόριο θα συμβάλει στη μεγαλύτερη διαφάνεια και ιχνηλασιμότητα στις αλυσίδες αξίας για την εξυπηρέτηση των πελατών και της κοινωνίας με πιο υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο.
Για παράδειγμα, έχουμε δει πώς τα δορυφορικά συστήματα μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες να εντοπίσουν καλύτερα την κατάλληλη αρόσιμη γη για καλλιέργεια, πώς το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) επιτρέπει στα συστήματα άρδευσης να διαχειρίζονται καλύτερα τη χρήση νερού και πώς το blockchain φέρνει διαφάνεια στις αλυσίδες εφοδιασμού επιτρέποντας στους αγοραστές και τους πωλητές για την ανίχνευση γεωργικών αγαθών καθ ‘όλη τη διαδικασία παραγωγής.
Το συνεχές R&D στη δορυφορική τεχνολογία, τη βιοτεχνολογία, τη νανοτεχνολογία και τη ρομποτική έχει επίσης δείξει ότι η τεχνολογία, όταν αναπτυχθεί σωστά, μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στο να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τις ασθένειες των ζώων και τον κύκλο ζωής των εμπορευμάτων για να διασφαλίσουμε ότι οι εκμεταλλεύσεις είναι πιο παραγωγικές και βιώσιμες.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αφορά τόσο τον μετασχηματισμό επιχειρηματικών διαδικασιών όσο και την ενδυνάμωση των ανθρώπων να εργάζονται με νέους τρόπους.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη Νοτιοανατολική Ασία, η οποία βρίσκεται τώρα σε μια χρυσή εποχή για την ανάπτυξη τεχνολογικών επιχειρήσεων καθώς βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων. Η οικονομία του Διαδικτύου στη Νοτιοανατολική Ασία θα φθάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και θα τριπλασιαστεί στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025, σύμφωνα με μια έκθεση που εκδόθηκε από κοινού από την Google, την Temasek Holdings και την Bain Capital. Από το 2015 έως το 2019, ο διαδικτυακός πληθυσμός στην περιοχή αυξήθηκε από 260 εκατομμύρια σε 360 εκατομμύρια, εκ των οποίων περίπου το 90% χρησιμοποιούν mobile internet.
Η παροχή ενός υποστηρικτικού οικοσυστήματος για νεοσύστατες επιχειρήσεις είναι επομένως εξαιρετικά σημαντική για την ενθάρρυνση περισσότερης επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στην περιοχή. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή στους επιχειρηματίες προγραμμάτων ανάδειξης, καθώς και υποστήριξη όσον αφορά στη χρηματοδότηση, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την προβολή σε σχετικά επιχειρηματικά δίκτυα. Αυτό ώθησε να δημιουργηθεί το μεγαλύτερο οικοσύστημα εκκίνησης της Νοτιοανατολικής Ασίας, το True Digital Park, που επικεντρώθηκε στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ενθαρρύνει τη συνδεσιμότητα και την ανταλλαγή γνώσεων.
Η αναβάθμιση της υποδομής γύρω από την ψηφιακή και την καινοτομία είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση των επιχειρήσεων και για την ευημερία της μελλοντικής μας κοινωνίας, αλλά δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη δράση μίας μόνο εταιρείας ή χώρας και απαιτεί παγκόσμιες συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.
Καθώς αντιμετωπίζεται ο COVID-19 από όλους μαζί, πολλές εταιρείες τεχνολογίας αναλαμβάνουν ήδη δράση για να υποστηρίξουν άμεσα τη βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης, να διατηρήσουν θέσεις εργασίας και να προστατεύσουν το δικό τους εργατικό δυναμικό και κοινότητες, μεταξύ πολλών άλλων αξιοσημείωτων προσπαθειών.
Ενώ ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να σχεδιάσει πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να παραμείνουν ευέλικτοι και ανθεκτικοί, οι εταιρείες πρέπει επίσης να συνεργαστούν στενά με κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς όπως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για να αναπτύξουν ένα σύνολο παγκόσμιων κανόνων και ευρέων βάσεων πολιτικών πλαισίων για υποστήριξη η μετάβαση σε έναν κόσμο 4.0, σε μια Βιομηχανική Επανάσταση που εστιάζει σε μεγάλο βαθμό στη διασυνδεσιμότητα, τον αυτοματισμό, τη μηχανική μάθηση και τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Θα πρέπει να συνεχιστεί η ευαισθητοποίηση αυτή μέσω συνεργασιών όπως το United Nations Global Compact and το Global Compact Network Thailand για να υπάρξει ενθάρρυνση με περισσότερες συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.
Αξιοποιώντας το δυναμικό που υπάρχει σε διαφορετικούς τομείς ενδιαφερόμενους , οι οποίοι συνεργάζονται μεταξύ τους, υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία να επανεξεταστούν ριζικά οι αλυσίδες αξίας για να υπάρξει η διαβεβαίωση ότι ότι ένας digitized συνδεδεμένος κόσμος θα διευκολύνει την κοινωνία καθώς «χτίζουμε καλύτερα» μετά από την τρέχουσα κρίση στη Βιομηχανική Επανάσταση, η οποία εστιάζει σε μεγάλο βαθμό στη διασυνδεσιμότητα, τον αυτοματισμό, τη μηχανική μάθηση και τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.
Πηγή: World Economic Forum/ Editor