Η Γερμανία ξεκινάει, και πολύ σωστά, μια πολύ σημαντική εστίαση όσον αφορά τις κλιματικές μεταβάσεις σε όλο τον κόσμο.
Η χώρα είναι τεράστια, κεντρική για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ξεκινά μια φιλόδοξη προσέγγιση για την απανθρακοποίηση της οικονομίας της. Είναι μια ευαίσθητη στιγμή στη χώρα, με την επικείμενη αποχώρηση της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, και τις «κλιματικές εκλογές» που θα γίνουν φέτος.
Σε μια σειρά από tweets που δημοσιεύθηκαν, ο υπεύθυνος έργου της Agora Energiewende για τη «διεθνή μετάβαση άνθρακα», Phillip Litz, δημοσίευσε μια σειρά από νέα γραφικά που δείχνουν πώς η πρόοδος της Γερμανίας, μέχρι σήμερα, έχει εν μέρει τροφοδοτηθεί από ένα ευρύ φάσμα δομών ιδιοκτησίας σε διάφορες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Στη Γερμανία, οι ιδιώτες είναι η μεγαλύτερη ομάδα ιδιοκτητών αιολικής ενέργειας, πράγμα που εξηγεί γιατί η τεχνολογία αυτή έγινε ευρέως αποδεκτή από κοινότητες στη Γερμανία.
Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη έκθεση που εκδόθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος δείχνει ότι η Γερμανία έχει ένα από τα υψηλότερα μερίδια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η νομοθετική δράση ήταν αυτή που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ιστορικά σταθερής ανάπτυξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Γερμανία.
«Η διαφοροποίηση της ιδιοκτησίας στις εγκαταστάσεις ανανεώσιμης ενέργειας της Γερμανίας διασφαλίζεται μέσω ενός μακροπρόθεσμου και σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου, του νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο Litz στην RenewE Economy, ο οποίος υποστηρίζει έντονα το μοντέλο ιδιοκτησίας.
«Μια ευρεία δομή ιδιοκτησίας έχει θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα της αγοράς. Εξασφαλίζει ευρεία πολιτική υποστήριξη και σταθερότητα σε περιόδους τακτικών, νομοθετικών αλλαγών », είπε.
«Καθώς οι τεχνολογίες εξελίσσονται γρήγορα, πρέπει επίσης να υιοθετούνται τακτικά σχέδια σχεδιασμού και χρηματοδότησης της αγοράς.
Αυξάνει επίσης την αποδοχή της ενεργειακής μετάβασης μέσω της ενεργού συμμετοχής. Η Γερμανία είναι επίσης ένα καλό παράδειγμα μιας χώρας που εργάζεται σκληρά για να καταλάβει τις σκληρές πραγματικότητες των κλιματικών στόχων του 2050 και τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν σήμερα για την επίτευξη των στόχων του αύριο. «Η μεγαλύτερη πρόκληση για το επόμενο έτος είναι η προσαρμογή των τρεχόντων ανανεώσιμων στόχων και των προγραμματισμένων ετήσιων προσθηκών δυναμικότητας στον πρόσφατα συμφωνηθέντα στόχο κλιματικής ουδετερότητας το 2050», δήλωσε ο Litz. «Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι η Γερμανία θα χρειαστεί να τριπλασιάσει τον άνεμο και να διπλασιάσει την ταχύτητά της για φωτοβολταϊκά έως το 2030 για να ακολουθήσει την ουδετερότητα του κλίματος το 2050.»
Ο Litz συγκεντρώνει για πρώτη φορά δεδομένα σχετικά με την ιδιοκτησία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Γερμανία με την πάροδο του χρόνου. Δείχνει μια μικρή αλλά συνεπή μετατόπιση από το 2011 μακριά από ιδιώτες και προς επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τράπεζες, επιχειρήσεις και βιομηχανία. Από το 2004, η ιδιωτική ιδιοκτησία μειώθηκε από 43% σε 30%.
Μια πρόσφατη έκθεση της Agora Energiewende περιγράφει τα βήματα που απαιτούνται για να επιτύχει η Γερμανία την «ουδετερότητα του κλίματος» έως το έτος 2050.
Αυτό περιλαμβάνει, έως το 2030, την επίτευξη 70% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, 14 εκατομμύρια νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, 6 εκατομμύρια αντλίες θερμότητας, αύξηση του πράσινου εξοπλισμού κατά 50% και 60 νέες terawatt-ώρες μηδενικών εκπομπών υδρογόνου. Η εξασφάλιση δικαιοσύνης και συμμετοχής στη νομοθετική περίοδο του 2021, μετά τις επόμενες εκλογές, θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη Γερμανία. Αυτό σίγουρα θα έχει επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς πολλές χώρες κοιτάζουν στη Γερμανία για έμπνευση, καθοδήγηση και προειδοποιήσεις για αδιέξοδα.